در حال حاضر استفاده از تلفن همراه در سرتاسر جهان بهشدت گسترده شده، به گونهای که آمار نشان از آن دارند که ۹۵ درصد جمعیت ایالات متحده از تلفن همراه برخوردار بوده که از این میزان ۷۷ درصدشان دارای تلفن همراه هوشمند هستند. موج استفاده از اینترنت در تلفن همراه نیز در همین راستا افزایش پیدا کرده و در حال حاضر بخش عمدهای از کاربران اینترنت به واسطهی تلفن همراه یا تبلت به اینترنت متصل میشود. البته این ماجرا خیلی نیازی به آمار ندارد. با نگاهی به دور و بر خودمان بهخوبی میتوانیم رشد استفاده از تلفن همراه را ببینیم. به همین سبب مدتها ست که گوگل در اندیشهی بهبود بخشیدن به نحوهی دسترسی کاربران تلفن همراه با اینترنت است. یکی از کارهایی که گوگل در این راستا انجام داده ارائهی وب اپلیکیشن های پیشرو (Progressive Web Applications) یا بهاختصار PWAs است.
اینکه وب اپلیکیشن های پیشرو چیستند و چه ویژگیهایی دارند، موضوعی است که در این نوشتار از مجله اینترنتی ماهان سرور به آن خواهم پرداخت.
با ماهان سرور ارائهدهندهی خدمات هاستینگ و سرور همراه باشید.
چیستیِ وب اپلیکیشن های پیشرو
به طور ساده، وب اپلیکیشن های پیشرو نمایانگر مجموعهای از استانداردهای وب هستند که توسط گوگل ایجاد شدهاند تا نمایش وبسایتها را در تلفنها همراه بهبود بخشند. در نتیجهی این امر نحوهی عملکرد وبسایتها تا به حد بسیاری به اپلیکیشنهای موجود در اپ استور و پلی استور نزدیک میشود. در واقع وب اپلیکیشن های پیشرو موجب میشوند که صفحات وبسایت بهمانند صفحات اپلیکیشن های بومی برای کاربران به نمایش درآیند و حتی در صورت عدم اتصال به اینترنت و حتی بیرون از مرورگر بتوان به آنها دسترسی داشت.
اما چرا یک وبسایت بایستی از وب اپلیکیشن های پیشرو برخوردار باشد؟
دلایل استفاده از وب اپلیکیشن های پیشرو
۱- عملکرد بهتر- حتی در دسکتاپ:
میدانید که وبسایت شما مدتزمان بسیار کوتاهی را برای نگه داشتن بازدیدکننده یا همان مشتری بالقوه در اختیار دارد: ۶ ثانیه! اگر در کمتر از این زمان نتوانید کاربر را در سایت نگاه دارید او سایت را ترک کرده و وبسایتی دیگر را باز خواهد کرد. این رقم برای کاربران بیحوصلهی تلفن همراه کمتر است.
اما خبر خوب این است که به واسطهی استفاده از وب اپلیکیشن های پیشرو میتوان عملکرد وبسایت را بهبود بخشید و سرعت بارگذاری آن را افزایش داد.
مثال:
یک کمپانی هندی هتل با نام Treebo با استفاده از PWA توانست زمان بارگذاری وبسایت در تلفن همراه را از ۶ ثانیه به ۱٫۵ ثانیه کاهش دهد. جالب آن که زمان بارگذاری وبسایت در دسکتاپ به ۱ ثانیه کاهش یافت. تیم این کمپانی دریافت که پس از این بهبود سرعت، رتبهی آنها در موتورهای جستجو بهتر شده و نرخ تبدیل ماهانهی وبسایتشان بیش از ۲ برابر افزایش یافته است.
۲- قابلیت استفادهی آفلاین:
PWAs نباید ضرورتاً به صورت انلاین کار کنند. در واقع کاربران میتوانند با ورود به سایت، صفحهی اصلی آن را ذخیره کرده و بعدها اقدام به خرید محصول و یا مطالعهی اطلاعات بیشتر نمایند.
نکتهی جالب آن که دیگر در وبسایتتان نیازی به ویجتی برای عبارت «دانلود اپلیکیشن» ندارید، موردی که بارها بر آزارنده بودن آن تأکید شده. اگر گوگل کروم متوجه شود که یک کاربر صرفاً چند بار در هفته وارد وبسایت شما شده به او پیشنهاد میدهد که PWAs سایتتان را دانلود کند.
۳- عدم نیاز به زبان برنامهنویسی پیچیده:
طراحی یک اپلیکیشن بومی بسیار متفاوت از طراحی وبسایت است و همیشه اینگونه نیست که کسی که وبسایت را طراحی کرده توانایی طراحی اپلیکیشن موبایل را نیز داشته باشد. به عنوان مثال برای طراحی یک اپلیکیشن برای اپ استور، توسعه دهنده بایستی در شبکهی توسعهدهندگان اپل ثبتنام کرده باشد و با زبان برنامه نویسی اپل آشنایی داشته باشد.
هر چند که برنامه نویسی برای اندروید اندکی ساده تر است، زیرا نیازی به عضویت توسعه دهنده در هیچ شبکهای نیست، اما باز هم از زبان برنامه نویسی نسبتاً پیچیدهای برخوردار است.
افزون بر این، هر اپلیکیشنی برای قرار گرفتن در اپ استور و پلی استور بایستی توسط هر یک از این دو فروشگاه مورد تأیید قرار گیرد.
اما در مقابل، وب اپلیکیشن های پیشرو تحت زبان برنامه نویسی وب طراحی میشوند از جمله: HTML، CSS و جاوا اسکریپت. خلاصه آن که حتی توسعهدهندگان مبتدی نیز میتوانند یک PWA با کیفیت طراحی کنند.
۴- افزایش پشتیبانی غولهای تکنولوژی از وب اپلیکیشن های پیشرو:
گوگل وب اپلیکیشن های پیشرو را در سال ۲۰۱۵ طراحی کرد و در ابتدا صرفاً گوگل کروم بود که توانایی پشتیبانی از آنها را داشت، اما در حال حاضر:
- موزیلا پشتیبانی از وب اپلیکیشن های پیشرو را به فایرفاکس ۵۸ اضافه کرده.
- اپل نیز به تازگی پشتیبانی از PWAs را در IOS اعلام کرده.
- مایکروسافت نیز قرار است پشتیبانی از وب اپلیکیشن های پیشرو را به زودی به ویندوز ۱۰ اضافه کند.
دیگر مزایای وب اپلیکیشن های پیشرو
- گفته شد که وب اپلیکیشن های پیشرو در واقع به مانند اپلیکیشن های بومی کار میکنند، اما نیازی به دانلود از فروشگاهها ندارند. همین امر خود یکی از بهترین مزایای این اپلیکیشن ها است، چرا که آمار نشان از آن دارند که در طی فرآیند دانلود اپلیکیشنها از فروشگاههای اپلیکیشن از تعداد اولیهی متقاضیان دانلود کم میشود. اما این روند در کار با وب اپلیکیشن های پیشرو وجود ندارد و هر کاربر بدون صرف زمان میتواند از وبسایت به مثابهی اپلیکیشن استفاده کند.
- همچنین برای استفاده از اپلیکیشن های بومی، کاربران بایستی یک تصمیم قاطع بگیرند و حتی برای استفاده از آن تعهد دهند و همچنین پس از استفاده آن را در فضای گوشی خود نگه دارند. اما برای استفاده از وب اپلیکیشن های پیشرو نیازی به این موارد نیست.
- در بالا گفته شد که طراحی وب اپلیکیشن های پیشرو به نسبت اپلیکیشن های بومی پیچیدهتر و زمانبرتر است. حال میتوان اضافه کرد که طراحی وب اپلیکیشن های پیشرو به نسبت اپلیکیشن های بومی بسیار ارزانتر و اقتصادیتر نیز هست.
سخن آخر
به نظر میرسد در آیندهای نزدیک وب اپلیکیشن های پیشرو میتوانند تماماً جایگزیین اپلیکیشنهای بومی شوند. آمار نشان از آن دارند که میانگین دانلود اپلیکیشنهای بومی در ماه حدود صفر است. این به معنای آن است که یک اپلیکیشن بومی بایستی چیزی بسیار خاص و مفید باشد و همچنین توانایی آن را داشته باشد که بتواند برای مدتزمانی طولانی مورد استفاده قرار گیرد تا کاربران مایل به دانلود آن شوند.
بایستی منتظر ماند و پیشرفتهای چشمگیری که به احتمال بسیار زیاد در ارائهی وب اپلیکیشن های پیشرو رخ خواهند داد را مشاهده کرد.
منابع مورد استفاده: