بعد از ایجاد یک وب سایت، نیاز است آن را بر روی وب سرور بارگذاری کنیم تا در نهایت برای کاربران قابل دسترسی شود. به طور کلی به هر وب سایت یک آدرس وب منحصر به فرد داده میشود که توسط کاربران قابل دسترسی است. آدرس وب ترکیبی از چهار عدد به عنوان مثال، 255.12.122.123 است که هر یک با یک نقطه از هم جدا شدهاند.
همچنین وب سرورها بعد از مراجعه به آدرس دامنه، وب سایت را در دسترس کاربران قرار میدهند و شرکتهایی که خدمات میزبانی وب را به توسعهدهندگان ارائه میدهند، چندین دامنه را در یک سرور وب مدیریت میکنند. در ادامه با ماهان سرور همراه باشید تا با تعریف Web server و انواع آنها آشنا میشوید.
آنچه در این مطلب خواهید خواند
آشنایی با Web server
Web server یک نرمافزار و سختافزار است که از پروتکل HTTP و سایر پروتکلها برای پاسخ به درخواستهای مشتریان در شبکه جهانی وب استفاده میکند. وظیفه اصلی سرور وب نمایش محتوای وب سایت از طریق ذخیره، پردازش و ارائه صفحات وب به کاربران است. علاوه بر HTTP، وب سرورها از پروتکلهایی مانند SMTP برای ایمیل و از FTP برای انتقال و ذخیره فایلهای پشتیبانی استفاده میکنند. همچنین سختافزار وب سرورها به اینترنت متصل شده و امکان رد و بدل دادهها با سایر دستگاههای متصل را فراهم میکند.
از طرف دیگر، نرمافزار وب سرور نحوه دسترسی کاربر به پروندههای میزبان را کنترل میکند و هر رایانهای که میزبان یک وب سایت است، باید دارای نرمافزار Web server باشد تا بتواند سایت را راهاندازی کند و آن را در دسترس کاربران قرار دهد. وب سرورها در میزبانی وب یا میزبانی دادهها برای وب سایتها و برنامههای مبتنی بر وب استفاده میشوند. به طور خلاصه، Web server وظیفه میزبانی و ارسال فایلهای مربوط به سایت شما را به مرورگر کاربران دارد.
همچنین این بستر رایانهای است که میزبان صفحات وب بوده و باعث میشود این صفحات در دسترس کاربران در اینترنت باشند. هنگامی که کاربر یک سایت را باز میکند، وب سرور پروندههای مربوطه را بازیابی و آنها را به مرورگر کاربر ارسال میکند تا بتواند آن را مشاهده کرده و با آن تعامل داشته باشد.
وب سرورها برای چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرند؟
Web server برای موارد مختلفی از جمله موارد زیر استفاده میشوند:
1.میزبانی و ارائه وب سایتها
وظیفه اصلی یک Web server نمایش محتوای وب سایت است و اطمینان میدهد که صفحات وب به درستی برای کاربران در دسترس قرار میگیرند.
2.مدیریت درخواستها و پاسخهای HTTP/HTTPS
وب سرورها توانایی پردازش و مدیریت درخواستها و پاسخهایی که توسط سیستمهای مشتری ارسال میشوند را دارند. این درخواستها میتوانند شامل درخواستهای صفحات وب، ارسال اطلاعات فرم، فایلها و غیره باشند.
3.ذخیره و محافظت از دادههای وب سایت
وب سرورها قادرند دادههای مهم وب سایت را ذخیره و محافظت کنند، به طوری که فقط کسانی که دسترسی مجاز دارند بتوانند به آنها دسترسی پیدا کنند. این مورد شامل اطلاعات مربوط به کاربران، اطلاعات پرداخت و سایر اطلاعات حساس است.
4.کنترل پهنای باند
یک Web server میتواند به کنترل ترافیک وب و جلوگیری از خرابی به دلیل بار زیاد شبکه کمک کند. با تنظیم پهنای باند، میزبانهای وب میتوانند برای مدیریت نرخ انتقال دادهها از طریق اینترنت و کاهش ترافیک اضافی شبکه اقدام کنند.
5.برنامهنویسی وب سمت سرور
ویژگیهای برنامهنویسی Web server به توسعهدهندگان امکان میدهد صفحات وب پویا را با استفاده از زبانهای اسکریپتی مانند پایتون، PHP و روبی ایجاد کنند. این ویژگی امکان میدهد تا سایتها و برنامههای وب قابلیتها و امکانات پیچیدهتری را داشته باشند.
6.میزبانی مجازی
وب سرورها میتوانند به عنوان سرورهای مجازی استفاده شوند تا چندین برنامه، وب سایت و خدمات دیگر را همزمان اجرا کنند. همچنبن این اجازه را میدهند تا منابع سختافزاری به بهترین شکل ممکن به اشتراک گذاشته شوند و بهرهوری سیستم بهبود یابد. تمام این استفادهها نشان میدهد که وب سرورها نقش مهمی در ارائه و مدیریت خدمات وب دارند و به عنوان یک قسمت کلیدی از زیرساخت اینترنت عمل میکنند.
معرفی بهترین وب سرورها برای لینوکس و ویندوز
در ادامه ما به شما برخی از بهترین وب سرورها برای سایت های ویندوز و لینوکس را معرفی میکنیم:
برای سیستمعامل ویندوز
IIS (Internet Information Services) IIS یک Web server قدرتمند برای سیستمعامل ویندوز است. این سرویس در سیستمهای عامل ویندوز قرار گرفته و از زمان طراحی مخصوصاً برای سیستمعامل ویندوز توسعهیافته است IIS از ASP.NET،.NET Framework و زبانهای برنامه نویسی داتنت پشتیبانی میکند.
1.وب سرور Microsoft Azure
اگر شما در دنبال یک راه سریع برای میزبانی وب سایت در ابر هستید، خدمات IaaS از مایکروسافت Azure می تواند یک گزینه مناسب باشد. Azure امکانات قابل توجهی ارائه میدهد که به شما کمک میکند برنامهها و سایتهای وبتان را در مقیاس بزرگ میزبانی کنید.
برای سیستمعامل لینوکس
2.وب سرور آپاچی
Apache آپاچی یکی از معروفترین وب سرورها است که در لینوکس و سیستمهای عامل دیگر نصب و استفاده میشود. این وب سرور به طور گستردهای پشتیبانی میشود و امکانات و انعطافپذیری فراوانی دارد.
3.وب سرور NGINX
وب سرور NGINX یکی از بهترین وب سرورها به شمار میرود که در حال حاضر در بیش از 33 درصد از وب سایتهای شناخته شده استفاده میشود. این Web server به خوبی با سیستمعاملهای لینوکس و ویندوز سازگاری دارد و یکی از ویژگیهای مشهور NGINX کارایی بالای آن است. Web server NGINX برای سایتهای با ترافیک بالا و محیطهای خواستار امکانات انتخاب بسیار خوبی است.
4.وب سرور LiteSpeed
وب سرور LiteSpeed یکی از بهترین وب سرورها است که با مصرف حداقل منابع سرور، عملکرد و مقیاسپذیری برتری را فراهم میکند. همچنین، Litespeed قابلیت محافظت در برابر حملات نفوذی و توزیع شده (DDoS) را نیز دارد. همچنین وب سرور LiteSpeed قادر است PHP را بهتر از بسیاری از رقبا ارائه دهد و به همین دلیل، در صورتی که سایت شما بازدید و ترافیک بالایی دارد، میتواند یک انتخاب عالی باشد. باید توجه داشته باشید که انتخاب Web server مناسب به نیازها و شرایط پروژه شما بستگی دارد. بنابراین، بهتر است قبل از انتخاب اقدام به مطالعه و بررسی ویژگیها و عملکرد هر Web server نمایید تا بهترین گزینه را برای نیازهای خاص خودتان پیدا کنید.
5.وب سرور Caddy
Web server Caddy وب کاربرپسند و امن است. این Web server به طور پیشفرض از اتصالات HTTPS استفاده میکند، بنابراین میتواند یک گزینه عالی برای رمزگذاری و محافظت از دادههای وب سایت شما در برابر رهگیریهای مخرب باشد. همچنین، Caddy با هر دو سیستمعامل لینوکس و ویندوز سازگاری کامل دارد. این وب سرور میتواند یک انتخاب مناسب باشد و اگر شما به دنبال یک گزینه برای مدیریت چندین وب سایت در یک سرور با رابط کاربری ساده هستید، باید Web server Caddy را انتخاب کنید.
6.وب سرور Lighttpd
وب سرور Lighttpd نیز یکی از بهترین نرم افزارهای Web server برای محیطهای با منابع کمتر است. این Web server از منابع حافظه حداقلی استفاده میکند و بهینهسازی سرعت را برای استفاده از سختافزار فیزیکی فراهم میکند. همچنین برای بهبود عملکرد در سایتهای پایگاه داده، Lighttpd قادر است به صورت جداگانه محتوای پویا و استاتیک را خدمتدهی کند. این نرم افزار برای اجرا در سیستمعامل لینوکس طراحی شده است، اما میتوانید آن را به خوبی در ویندوز نیز استفاده کنید.
در نهایت، انتخاب Web server مناسب برای پروژه و نیازهای شما بستگی به عوامل مختلفی دارد. بنابراین، بهبود آشنایی با ویژگیها و عملکرد هر Web server و مقایسه آنها با نیازهای خاص خودتان میتواند در انتخاب بهتر کمککننده باشد.
مهم ترین دلایل استفاده از وب سرورها
در بخش قبلی به طور خلاصه به انواع وب سرورها اشاره کردیم. اکنون به صورت مفصلتر به سه کاربرد اصلی وب سرورها میپردازیم:
1.میزبانی چندین وب سایت یا وب اپلیکیشن
وب سرورها برای میزبانی وب سایتها و وب اپلیکیشنها روی سرورها استفاده میشوند. آنها به عنوان نرمافزارهایی عمل میکنند که روی سختافزار سرور نصب میشوند، وظیفه آنها ایجاد یک محیط میزبانی برای وبسایتها و اپلیکیشنهاست تا برای کاربران در فضای اینترنت قابل دسترسی باشند. از این رو، ویژگیها و عملکردهای وب سرورها در برقراری یک محیط میزبانی تمرکز دارند. بنابراین، اگر قصد ایجاد یک وب سایت یا وب اپلیکیشن را دارید، نیاز به دسترسی به یک Web server دارید و یکی از راههای ساده برای این کار انتخاب یک شرکت هاستینگ مناسب است.
2.پردازش درخواستهای پروتکل انتقال فایل (FTP)
برای مشاهده و دسترسی دیگران به سایت و فایلهای ما، باید فایلها در Web server کپی شوند. Web server به نوعی تنظیم شده است تا امکان دسترسی و انتقال ساده را فراهم کند. برای این منظور، از پروتکل انتقال فایل (FTP) استفاده میشود. همچنین FTP به عنوان یک بستهبندی است که سرعت کار را افزایش میدهد و Web server با این پروتکل کار میکند. برای مثال، زمانی که یک فایل ویدیویی را در یوتیوب آپلود میکنید، به جای ارسال یک صفحه بیت در زمان طولانی، از FTP استفاده میشود که سریع تر ویدیوی شما را در یوتیوب نمایش میدهد.
3.ارائه خدمات امنیتی و محافظت
وب سرورها نقش مهمی در ارائه خدمات امنیتی و محافظت از سایتها و برنامهها در برابر حملات مخرب دارند. آنها از تواناییها و تنظیمات امنیتی مختلف برای محافظت از دادهها و حفاظت در برابر حملات مخرب مانند حملات دیدگاه خدمت میکنند. همچنین، وب سرورها میتوانند نقشی را در مدیریت دسترسی کاربران و مدیریت سطح دسترسی به فایلها و دایرکتوریهای مختلف داشته باشند. این امکانات امنیتی باعث میشوند وب سرورها یک ابزار اساسی برای بهبود امنیت و حفاظت از وب سایتها باشند.
4.ارسال و دریافت ایمیلها
هرچند که میلسرورها معیارهای جداگانهای دارند، اما Web server نیز نقشی مهم در فرایند ارسال و دریافت ایمیلها دارد. Web server در احراز هویت کاربران و بررسی مجوزهای دسترسی نیز دخیل است. از آنجا که Web server با استفاده از اتصالات امن (HTTPS) کار میکند، ارسال و دریافت ایمیلها نیز میتواند از طریق این پروتکل انجام شود.
سخن پایانی
با توجه به خدمات گسترده ای که تحت وب ارائه میشود، تعداد زیادی Web server تاکنون توسعه داده شده است. هر یک از این وب سرورها مزایا و معایب مختلفی دارند. بنابراین، برای انتخاب یک Web server مناسب برای اهداف خود، نیاز است عوامل مختلفی مانند پشتیبانی از زبانهای برنامهنویسی، امنیت و بهینه بودن آن را در نظر بگیرید. باید تحقیق کنید و با مزایا و معایب هر Web server آشنا شوید تا بتوانید یک انتخاب هوشمندانه داشته باشید.
همچنین، نیاز است تا نیازها و اهداف خود را در نظر بگیرید. بدین ترتیب، با توجه به این عوامل و ملاحظات، شما میتوانید یک Web server مناسب برای پروژه خود انتخاب کنید که بتواند بهترین عملکرد و امنیت را در اختیار شما قرار دهد. در نهایت انتخاب درست یک Web server میتواند به توفیق و موفقیت پروژه شما کمک کند.