تا 40% تخفیف هفتگی با عضویت در کانال و صفحه رسمی ماهان سرور !

1
(1)

هنگامی که کسب‌وکار آنلاین خود را شروع می‌کنید یا تصمیم می‌گیرید که خدمات دیجیتال ارائه کنید، سرور یکی از اولین واژه‌هایی است که با آن روبرو می‌شوید. پس احتمالاً با این سؤال مواجه شدید که سرور چیست و چرا به آن نیاز دارید؟ حتی شاید از خودتان پرسیده باشید که چه سروری مناسب من است و باید در انتخاب سرور به چه نکاتی توجه کنم؟ شاید هم بخواهید برای درک بهتر زیرساخت دیجیتال خود، با نحوه کار سرور و انواع آن آشنا شوید.

در این مقاله به تمام این سؤال‌ها جواب دادیم و هر آنچه لازم است در مورد سرور بدانید را پوشش دادیم؛ از کاربردها و تاریخچه سرور گرفته تا ساختار آن و همچنین نحوه کار سرور. همچنین برای اینکه سرور مناسبی انتخاب کنید، انواع سرورها را بر اساس دسته‌بندی‌های مختلف معرفی کردیم و در آخر هم به سراغ راهنمای خرید و نکات نگهداری از سرور رفتیم. پس اگر می‌خواهید با سرور به‌صورت کامل آشنا شوید، تا انتهای مقاله با ما همراه شوید.

 

سرور چیست به زبان ساده

سرور (Server) به یک کامپیوتر یا سیستم نرم‌افزاری گفته می‌شود که قدرت پردازشی بسیار بالایی دارد و منابعی مانند فایل‌ها، داده‌ها یا خدمات اینترنتی را از طریق شبکه در اختیار کامپیوترها و دستگاه‌های دیگر قرار می‌دهد. به زبان ساده‌تر، سرورها مانند ارائه‌دهنده‌هایی هستند که درخواست‌های کاربران را در دنیای دیجیتال پاسخ می‌دهند. تقریباً هر فعالیتی که در دنیای دیجیتال انجام می‌دهید، یک سرور در آن نقش دارد؛ از بازکردن یک سایت و ارسال ایمیل گرفته تا استریم فایل‌های صوتی و ویدیویی یا حتی انجام بازی‌های آنلاین و غیره.

سرورها همواره در دسترس هستند و در 24 ساعت شبانه‌روز و 7 روز هفته درخواست‌های کاربران را پاسخ می‌دهند. اصولاً سرورها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که قدرت پردازشی و پایداری بسیار بالایی داشته باشند و بتوانند چندین درخواست را به‌صورت هم‌زمان پردازش کنند و جواب دهند.

 

چرا سرورها مهم هستند؟ 

سرورها در دنیای دیجیتال اهمیت بسیار زیادی دارند و به‌نوعی ستون فقرات عملیات دیجیتال در دنیای کسب‌وکارهای آنلاین محسوب می‌شوند. در واقع بدون سرور، فعالیت کسب‌وکارهای آنلاین و پلتفرم‌های دیجیتال به‌شدت مختل می‌شود. سرورها با ذخیره‌سازی انواع داده نه‌تنها دسترس‌پذیری به محتوا را آسان‌تر می‌کنند، بلکه باعث اتصال و ارتباط میلیون‌ها کاربر در سراسر دنیا می‌شوند. 

شما با کمک سرورها می‌توانید عملیات کسب‌وکار را هم بهتر پیش ببرید و از امنیت اطلاعات و داده‌های خود یا مشتریانتان هم مطمئن شوید. برای مثال یک فروشگاه اینترنتی آنلاین می‌تواند برای میزبانی فروشگاه خود از سرور استفاده کند و در حین حال، فایل‌ها و داده‌های خود مانند اطلاعات کاربران، تراکنش‌های مالی و غیره را هم به‌صورت امن روی سرور ذخیره کند. 

از سرورها می‌توانید در فرایند تهیه نسخه‌های پشتیبان هم کمک بگیرید و از طریق آن‌ها، خیال خود را از بابت ازدست‌رفتن اطلاعات راحت کنید. تمام این‌ها در حالی است که سرورها بسیار مقیاس‌پذیر هستند و می‌توانید در موارد مختلفی از آن‌ها استفاده کنید. در زیر می‌توانید نمایی از یک سرور را در محفظه مخصوص ببینید که در دیتاسنترها نگهداری می‌شود.

 

سرور چیست و نمایی از یک سرور واقعی

 

کاربرد سرور چیست و چه افرادی به آن نیاز دارند؟ 

سرورها به واسطه ماهیت و ویژگی‌هایی که دارند، در شرایط و سناریوهای مختلفی استفاده می‌شوند. برای همین هم انواع شرکت‌ها و سازمان‌ها از ارگان‌های دولتی و مؤسسات آموزشی گرفته تا سازمان‌های مالی و آژانس‌های بازاریابی یا برنامه‌نویسی، همگی از سرورها برای مدیریت بهتر فرایندها و داده‌های خود استفاده می‌کنند.

از مهم‌ترین کاربردهای سرورها برای این سازمان و ارگان‌ها می‌توان به میزبانی اشاره کرد که می‌تواند میزبانی وب‌سایت، برنامه، پایگاه‌داده، فایل، ایمیل، بازی آنلاین یا غیره باشد. کسب‌وکارهای آنلاین و مدرن هم می‌توانند برای مدیریت فرایندها و پیشبرد عملیات خود از سرورها بهره ببرند. برای مثال کسب‌وکارها می‌توانند فایل‌ها و داده‌های سازمانی خود را در بستر سرور ذخیره کنند و از طریق آن، دسترسی کارکنان به داده‌ها و اطلاعات را هم مدیریت کنند. 

در مثالی دیگر، کسب‌وکارها می‌توانند فضاهای کار مجازی با سرور ایجاد کنند تا کارکنان از این طریق بتوانند در هر زمان و مکان کارهای خود را پیش ببرند. این فضاهای کار مجازی حتی باعث می‌شود که کسب‌وکارها رفتارها و الگوهای کارکنان خود را رصد کنند و خیالشان از بابت امنیت اطلاعات و هویت‌ها هم راحت باشد. 

سرورها حتی می‌توانند میزبان سرویس‌ها و ابزارهای آنلاین مخصوص کسب‌وکار هم باشند. برای مثال شما می‌توانید سیستم‌های مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)، مدیریت منابع سازمانی (ERP) یا ابزارهای مدیریت منابع و دسترسی مانند شیرپوینت سرور و غیره را روی سرور نصب کنید. از سرور می‌توان در مدیریت خدمات شبکه و ساخت DNS سرور، DHCP سرور یا مسیریابی شبکه و ایمیل و غیره هم استفاده کرد. در واقع تنوع کاربردها و قابلیت‌هایی که سرور در اختیار شما قرار می‌دهد، بسیار زیاد است و می‌توانید آن را مطابق با نیازهای خود مدیریت کنید.

 

تاریخچه سرور و ترندهای آینده

سرورها از روزهای ابتدایی عمر خود تا به الان، سفر جذابی را پشت سر گذاشته‌اند و خود را با تغییرات و بهبود کامپیوترها، شبکه و همچنین اینترنت سازگار کرده‌اند. سرورها در ابتدا صرفاً دستگاه‌هایی برای ذخیره‌سازی و دسترسی به داده‌ها بودند اما امروزه از آن‌ها در سیستم‌های پیچیده و برای توسعه محیط‌های ابری، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و غیره استفاده می‌شود. در ادامه سیر تحولی سرورها و تغییرات اصلی آن‌ها را بیشتر توضیح می‌دهیم.

 

دهه‌های 1960 و 1970 میلادی؛ ظهور سرورها و شکل‌گیری زیرساخت‌های اولیه

در این دوره، سرورها بسیار بزرگ بودند و یک اتاق بزرگ را به‌راحتی اشغال می‌کردند. این سرورها نه‌تنها سروصدای زیادی داشتند، بلکه انرژی زیادی هم مصرف می‌کردند و بسیار گران بودند. در این دوره، کسب‌وکارها یا مؤسسات تحقیقاتی از سرورها استفاده می‌کردند تا کارکنان بتوانند برنامه‌ها را اجرا کنند و به اطلاعات دسترسی داشته باشند یا آن‌ها را پردازش کنند. در سال 1969، آرپانت (ARPANET) اولین شبکه‌ای را ایجاد کرد که داده‌ها را به‌صورت بسته‌ای منتقل می‌کرد. این نقطه شروع اتصال کامپیوترها در شبکه بود و زیرساختی برای شبکه‌های مدرن و اینترنت فراهم کرد.

 

تصویری از سرورهای اولیه در دهه 1960 میلادی

 

دهه 1980 میلادی؛ توسعه کامپیوترهای شخصی و گسترش شبکه‌های متصل

در این دوره، کامپیوترهای شخصی و همچنین کامپیوترهای متصل‌به‌هم در شبکه رایج‌تر شدند و از سرورها به‌عنوان فایل‌سرور، دیتابیس سرور، پرینت سرور و غیره به‌صورت گسترده استفاده می‌شد. همچنین در سال 1989 اولین وب‌سرور دنیا در سرن (CERN) که یک مؤسسه تحقیقاتی در سوئیس است، راه‌اندازی و به میزبان اولین صفحه وب تبدیل شد.

 

دهه 1990 میلادی؛ توسعه اینترنت و آغاز سرورهای تجاری

با گسترش اینترنت در این دهه، وب‌سرورها بسیار همه‌گیر و به بخشی حیاتی از زیرساخت اینترنت تبدیل شدند. مایکروسافت در این دهه اولین سیستم‌عامل اختصاصی سرور یعنی ویندوز اِن‌تی (Windows NT) را معرفی کرد و دیتابیس سرورهایی مانند اس‌کیوال سرور (SQL Server) و اوراکل (Oracle) بسیار محبوب شدند. 

 

دهه 2000 میلادی؛ فناوری مجازی‌سازی و بهبود کارایی سرورها

در اوایل قرن بیست‌ویکم، شرکت‌هایی مانند وی‌اِم‌وِیر (VMware)، نرم‌افزارهای مجازی‌سازی را ارائه کردند که به کسب‌وکارها اجازه می‌داد یک سرور فیزیکی را به چندین سرور مجازی تقسیم کنند. یعنی با استفاده از نرم‌افزار، چندین سرور مجازی روی یک سرور فیزیکی ساخته می‌شد که هر کدام بخشی از منابع سخت‌افزاری سرور فیزیکی را در اختیار داشت. به‌این‌ترتیب، دیگر لازم نبود کاربران برای اجرای هر برنامه یا میزبانی وب‌سایت، یک سرور جداگانه داشته باشند. این نرم‌افزار و تکنولوژی باعث خلق سرور مجازی یا وی‌پی‌اس (VPS) شد و نه‌تنها راهکارهای میزبانی را منعطف‌تر کرد، بلکه هزینه‌های میزبانی را هم بسیار کاهش داد.

خرید سرور مجازی

دهه 2010 میلادی؛ ظهور رایانش ابری و گسترش زیرساخت‌های مجازی

پس از فناوری مجازی‌سازی، رایانش ابری (Cloud Computing) وارد عرصه شد که امکان استفاده از منابع سرور به‌صورت توزیع‌شده و در مقیاس‌های بزرگ‌تر را فراهم می‌کند. یعنی کاربران می‌توانند در لحظه و بدون نیاز به خرید سرور فیزیکی، یک سرور مجازی در محیط ابری تهیه کنند که بسیار منعطف و مقیاس‌پذیر است و می‌تواند به‌صورت لحظه‌ای خود را با نیازهای شما تطبیق دهد. برای همین هم در حال حاضر، سرور ابری یکی از پرکاربردترین سرویس‌های میزبانی است. 

خرید سرور ابری

دهه 2020 میلادی؛ نقش‌آفرینی هوش مصنوعی و توسعه راهکارهای چند ابری

با همه‌گیری استفاده از هوش مصنوعی، برنامه‌ها و بسترهای مبتنی بر هوش مصنوعی بیشتر شدند و این تحول دنیای سرورها را هم تحت‌تأثیر قرار داد. برای همین هم استفاده از واحد پردازش گرافیکی (GPU) و واحد پردازشی تنسور (TPU) در سرورها شدت گرفت چون این پردازنده‌ها می‌توانند حجم عظیمی از داده‌ها را پردازش کنند. همچنین برخی از کسب‌وکارها یا سازمان‌ها از راهکارهای چند ابری (Multi-Cloud) استفاده می‌کنند و با ترکیب محیط‌های ابری خصوصی و عمومی، هزینه‌ها و کنترل خود روی زیرساخت را مدیریت می‌کنند.

همچنین سرورهای جدیدی که برای توسعه و پردازش‌های هوش مصنوعی استفاده می‌شوند، به‌جای واحد پردازش مرکزی (CPU) از واحد پردازش عصبی (NPU) استفاده می‌کنند که برای انجام محاسبات سنگین و اجرای الگوریتم‌های پیچیده طراحی شده‌اند.

 

فراتر از دهه 2020 و ترندهای آینده

در آینده و با افزایش نیاز به قدرت پردازشی بالا، شرکت‌های مختلف تلاش می‌کنند تا کامپیوترهای کوانتومی را با زیرساخت‌های سرور ترکیب کنند و رایانش کوانتومی را برای استفاده‌های مختلف محقق کنند. همچنین در آینده شاهد نقش فعال هوش مصنوعی در مدیریت و خودکارسازی‌های مرتبط با سرور و زیرساخت‌های دیجیتال خواهیم بود که هزینه‌ها را کمتر و مدیریت سرور و زیرساخت را کارآمدتر می‌کند. همچنین در دهه‌های پیش رو، تلاش بیشتری برای کاهش اثرات زیست‌محیطی دیتاسنترها خواهیم دید و دیتاسنترهایی پایدارتر و با مصرف انرژی کمتر توسعه خواهند یافت.

 

تاریخچه و تحول سرورها از دهه 1960 میلادی تا امروز

 

تفاوت بین هاست و سرور چیست؟

هاست (Host) و سرور (Server) اگرچه در بسیاری از شرایط با یکدیگر اشتباه گرفته شوند، اما کاملاً فرق دارند و هر کدام دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. همان‌طور که پیش‌تر گفتیم، سرورها در واقع کامپیوترهایی بسیار قدرتمند و همیشه روشن هستند که خدماتی را به سرویس گیرنده‌های داخل شبکه یا همان کاربران ارائه می‌کنند. این سرورها می‌توانند به‌صورت فیزیکی (سخت‌افزاری) یا به شکل ماشین‌های مجازی (نرم‌افزاری) باشند. 

از طرف دیگر، هاست یک عبارت گسترده است و به هر کامپیوتر یا دستگاهی گفته می‌شود که به شبکه متصل است و توانایی ارسال یا دریافت اطلاعات و داده‌ها را دارد. برای مثال وقتی ما در مورد میزبانی وب یا همان هاست وب‌سایت صحبت می‌کنیم، منظور سرویسی است که فایل‌های وب‌سایت را روی یک سرور فیزیکی ذخیره کرده و به کاربران اجازه می‌دهد از طریق اینترنت به وب‌سایت و فایل‌های آن دسترسی داشته باشند. 

برای اینکه بهتر متوجه تفاوت‌های این دو شوید، آن‌ها را از لحاظ مختلف با هم مقایسه کردیم که نتیجه آن را می‌توانید در جدول زیر ببینید. 

 

ویژگی‌ها سرور هاست
تعریف یک کامپیوتر یا نرم‌افزار که خدمات و سرویس‌ها را از طریق شبکه به سایر دستگاه‌ها ارائه می‌کند سرویسی که دسترسی به داده‌ها و منابع را در داخل شبکه فراهم می‌کند
عملکرد ذخیره‌سازی، پردازش و میزبانی انواع داده، برنامه یا فایل مدیریت دسترسی و نگهداری از منابع مانند وب‌سایت‌ها، دیتابیس‌ها و…
نقش در شبکه ارائه و مدیریت منابع و خدمات برای هاست‌ها فراهم‌کردن دسترسی به منابع و داده‌های ذخیره‌شده روی سرور
مثال وب سرورها، فایل سرورها، ایمیل سرور‌ها، گیم سرورها و… هاست اشتراکی، سرور مجازی، هاست ابری و…

 

مقایسه سرور با کامپیوترهای معمولی

سرورها و کامپیوترهای معمولی در نگاه اول بسیار شبیه هستند اما این دو تفاوت‌های جدی دارند. سرورها یک دستگاه قدرتمند و پایدار هستند که برای انجام عملیات مداوم ساخته شده‌اند و علاوه بر ارائه خدمات به چندین کاربر به‌صورت هم‌زمان، می‌توانند حجم بسیار بالای کاری را پردازش کنند. از طرف دیگر، کامپیوترهای شخصی برای کارهای روزمره طراحی شده‌اند و معمولاً مخصوص یک فرد هستند. 

هر کدام از این دو دستگاه، نقاط قوت خود مخصوص به خود را دارند و در محیط‌های مجزایی از هر کدام استفاده می‌شود. این دو نوع کامپیوتر را هم در جدول زیر مقایسه کردیم تا متوجه تفاوت‌های آن‌ها شوید.

 

ویژگی‌ها سرور کامپیوترهای معمولی
هدف مدیریت داده‌ها و میزبانی انواع سایت یا برنامه و ارائه خدمات به چندین کاربر به‌صورت هم‌زمان انجام کارهای روزمره مانند وب‌گردی، اجرای بازی، ویرایش تصویر یا ویدیو، کارهای اداری و…
جزئیات سخت‌افزار قطعات مخصوص سرور و بسیار قدرتمند و سریع که می‌توانند از پس حجم کاری عظیم بربیایند قطعات معمولی و مناسب کارهای روزمره
میزان عملکرد عملکرد بسیار بالا و توانایی کار به‌صورت 24/7 و بدون خاموشی عملکرد مناسب اما مناسب عملیات مداوم و خدمات میزبانی نیستند
پایداری و آپ‌تایم ساخته شده برای کار مداوم و آپ‌تایم بالای 99 درصد طراحی شده برای کارهای مقطعی و دارای داون‌تایم
سیستم‌عامل سیستم‌عامل‌های مخصوص سرور مانند ویندوز سرور یا توزیع‌های لینوکس با قابلیت‌های شبکه و امنیت پیشرفته‌تر اجرای سیستم‌عامل‌های مخصوص کاربر معمولی با قابلیت‌های کمتر و مخصوص استفاده شخصی
هزینه گران‌تر؛ به‌خاطر استفاده از قطعات پیشرفته‌تر ارزان‌تر؛ به‌خاطر استفاده از قطعات معمولی‌تر
میزان مصرف انرژی مصرف انرژی بسیار بالا به‌واسطه عملکرد مداوم و نیاز به سیستم خنک‌کنندگی و تهویه اختصاصی مصرف انرژی بسیار کمتر

 

آیا هر کامپیوتری می‌تواند به‌عنوان یک سرور عمل کند؟

به لحاظ فنی بله، هر کامپیوتری می‌تواند به یک سرور تبدیل شود و حتی امکان تبدیل کامپیوتر شخصی به سرور وجود دارد. برای مثال شما می‌توانید با نصب یک برنامه FTP سرور روی کامپیوتر خود، فایل‌ها یا منابع موردنیاز را در شبکه با کامپیوترهای دیگر به اشتراک بگذارید. البته باید حواستان باشد که با این کار، باید کامپیوتر شما همواره روشن و در دسترس باشد تا بتواند خدمات را به دستگاه‌های دیگر ارائه کند.

همچنین در نظر داشته باشید اگر درخواست‌ها سمت کامپیوتر شما زیاد شود، به احتمال زیاد کامپیوتر توانایی پردازش را نداشته باشد و امکان قطعی یا کندی سرعت وجود خواهد داشت. از طرف دیگر، خطرات و تهدیدهای امنیتی هم در این حالت افزایش پیدا می‌کند و باتوجه‌به اینکه کامپیوترهای معمولی قابلیت‌های پیشرفته امنیتی ندارند، امکان آسیب‌پذیری بالاتر می‌رود؛ پس باید با احتیاط عمل کنید. 

 

ساختار و اجزای اصلی سرور

یک سرور مجموعه‌ای از اجزای مختلف است که این اجزا به‌صورت هماهنگ با هم کار می‌کنند تا سرور عملکرد و دسترس‌پذیری بالایی داشته باشد. در ادامه، 3 جزء اصلی سرورها را به شما معرفی می‌کنیم و نقش هر کدام در عملکرد سرور را توضیح می‌دهیم.

اجزای اصلی و قطعات سرور

1- سخت‌افزار

✅ستون فقرات و نیروی محرک سرور

اجزای سخت‌افزاری سرور شامل قطعات مختلفی است که هر کدام نقشی کلیدی در عملکرد سرور ایفا می‌کنند. در ادامه اساسی‌ترین قطعات سخت‌افزاری سرورها را به شما معرفی کردیم.

  • مادربُرد (MotherBoard): این قطعه در واقع بُرد اصلی سرور است که برق را بین سایر اجزا توزیع و ارتباط بین آن‌ها را امکان‌پذیر می‌کند. قطعاتی که در ادامه بیان می‌کنیم، همه از طریق درگاه‌ها و اسلات‌های مختلف روی مادربرد نصب می‌شوند.
  • پردازنده (CPU): سی‌پی‌یو یا همان پردازنده سرور، مرکز کنترل سرور است که دستورالعمل‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری را اجرا می‌کند و مهم‌ترین نقش را در پردازش اطلاعات ایفا می‌کند.
  • حافظه (RAM): رم یا حافظه موقت سرور، نوعی فضای ذخیره‌سازی است که اطلاعات را به‌صورت موقتی داخل خود نگهداری می‌کند تا پردازنده بتواند سریع‌تر به آن‌ها دسترسی داشته باشد. بعد از خاموش شدن یا ریستات‌شدن سرور، این اطلاعات از حافظه رم پاک می‌شوند. 
  • فضای ذخیره‌سازی (Storage): منظور از فضای ذخیره‌سازی یا استوریج همان درایوهای حافظه جامد (SSD) یا درایوهای هارد دیسک (HDD) هستند که داده‌ها و اطلاعات سرور را به‌صورت دائمی ذخیره می‌کنند. این اطلاعات حتی بعد از ریستارت‌شدن یا خاموش‌شدن سرور همچنان در استوریج باقی می‌مانند.
  • کارت شبکه (NIC): این قطعه به سرور اجازه می‌دهد که با سایر دستگاه‌ها از طریق شبکه‌های محلی (LAN) و پروتکل اینترنت (IP) ارتباط برقرار کند.
  • منبع تغذیه (Power Supply): این جزء، برق موردنیاز قطعات سرور را مطابق با نیازشان تأمین می‌کند و یکی از اجزای اساسی و مهم سرور به شمار می‌رود. 
  • واحد پردازش گرافیکی (GPU): تمام سرورها دارای پردازنده گرافیکی مجزا نیستند و از این قطعه معمولاً زمانی استفاده می‌شود که از سرور برای رندرینگ و تدوین یا انجام کارهای سنگین استفاده شود.

مواردی که تا اینجا گفتیم، اساسی‌ترین اجزای سرور هستند اما قطعات سرور تنها به این موارد محدود نمی‌شود و شامل اجزای دیگری مانند فن‌های خنک‌کننده، کنترل‌کننده‌های RAID و غیره هم است.

 

2- سیستم‌عامل

✅رابط و هماهنگ‌کننده میان سخت‌افزار و نرم‌افزار

هر سرور برای انجام وظایف به یک سیستم‌عامل نیاز دارد تا ارتباط بین سخت‌افزار و نرم‌افزار را ممکن کند. انواع مختلفی از سیستم‌عامل‌ها برای سرورها وجود دارند که ویژگی‌ها و مزایای هر کدام فرق می‌کند. انتخاب سیستم‌عامل، تأثیر زیادی روی بهبود کارایی، امنیت و مدیریت بهینه‌تر شبکه می‌گذارد. سه سیستم‌عامل رایجی که در بیشتر سرورها استفاده می‌شود، عبارت‌اند از: 

  1. لینوکس سرور (Linux Server): این سیستم‌عامل به دلیل انعطاف‌پذیری، عملکرد و امنیت بالا، محبوب‌ترین گزینه برای انواع سرورها است. لینوکس سرور بیشترین میزان شخصی‌سازی و انعطاف‌پذیری را در اختیار شما قرار می‌دهد و به طور گسترده از نرم‌افزارها و تکنولوژی‌های منبع‌باز پشتیبانی می‌کند. لینوکس دارای توزیع‌های مختلفی مانند دبیان، اوبونتو، سنت‌اواس، فدورا و غیره دارد و دست شما را در انتخاب باز می‌گذارد.
  2. ویندوز سرور (Windows Server): ویندوز سرور توسط مایکروسافت توسعه داده شده و در بین سازمان‌ها و شرکت‌های تجاری که از برنامه‌های مایکروسافت استفاده می‌کنند، محبوبیت زیادی دارد. این سیستم‌عامل همچنین سازگاری بالایی با نرم‌افزارهای محبوب و شناخته‌شده ویندوز دارد و برای کارهای مختلفی می‌توانید از آن استفاده کنید. 
  3. میکروتیک اواِس (MikroTik OS): این سیستم‌عامل کاربرد ویژه‌تری دارد و در حوزه مدیریت و مسیریابی شبکه‌ها و همچنین روتینگ به کار می‌رود. میکروتیک اواِس توسط شرکت MikroTik ارائه شده و با ابزارهای پیشرفته شبکه، گزینه‌ای ایدئال و محبوب برای مدیریت شبکه‌های پیچیده محسوب می‌شود.

 

3- نرم‌افزارهای سرور

✅ ابزارهای کاربردی برای مدیریت کارکردهای سرور

📌💡نکتۀ پرومکس

علاوه بر سیستم‌عامل که می‌توانید کارهای مختلفی از جمله مدیریت سرور را با آن انجام دهید، می‌توانید نرم‌افزارها و برنامه‌های مختلف را هم روی سرور نصب کنید. این برنامه‌ها و نرم‌افزارها بسیار متنوع هستند و تقریبا برای هر کاری می‌توانید ابزار مخصوصی را استفاده کنید. شما باید بسته به اینکه چه سیستم‌عاملی روی سرور نصب کردید و چه استفاده‌ای از سرور می‌کنید، یکی از این برنامه‌ها یا نرم‌افزارها را نصب کنید.

برای مثال تصور کنید که می‌خواهید از سرور خود به‌عنوان وب‌سرور و برای میزبانی وب‌سایت استفاده کنید. در این حالت، اگر سیستم‌عامل شما ویندوز است، باید یکی از وب سرورهای آی‌آی‌اِس (IIS) یا آپاچی (Apache) را انتخاب کنید. اگر هم از سیستم‌عامل لینوکس استفاده می‌کنید، باید به سراغ یکی از وب‌سرورهای آپاچی، انجین‌ایکس (Nginx) یا لایت اسپید (Lighttpd) بروید.

یا اگر می‌خواهید از سرور خود به‌عنوان هاست برای پایگاه‌داده خود استفاده کنید، باید برای ویندوز از نرم‌افزار اس‌کیوال سرور (SQL Server) و برای لینوکس از نرم‌افزارهای  MySQL یا MariaDB و غیره استفاده کنید. با نصب و استفاده از این نرم‌افزارها، شما می‌توانید پایگاه‌داده خود را راحت‌تر و بهینه‌تر مدیریت کنید. البته علاوه بر سیستم‌عامل، تکنولوژی‌ها و زیرساخت‌هایی که الان هم استفاده می‌کنند، در انتخاب نرم‌افزار دخیل هستند.

شما همچنین می‌توانید برنامه‌ها و نرم‌افزارهای مجازی‌سازی مانند وی‌اِم‌وِیر (VMware)، کی‌وی‌ام (KVM)، هایپروی (Hyper-V) و غیره را هم روی سرور نصب کنید و با کمک آن‌ها ماشین‌های مجازی بسازید. پیش‌تر در مقاله سرور مجازی چیست، این مفاهیم را با زبان ساده توضیح داده‌ایم. دسته‌ای دیگر از نرم‌افزارهای سرور، ابزارهای نظارتی و رصد عملکرد هستند که به شما کمک می‌کنند سلامت و عملکرد سیستم را همواره زیر نظر داشته باشید. 

این نرم‌افزارها عملکرد و امنیت سرور را به‌صورت مداوم رصد می‌کنند و در صورت بروز کوچک‌ترین مشکل، به شما خبر می‌دهند تا آن را رفع کنید. به‌صورت کلی تنوع نرم‌افزارهای سرور بسیار بالاست و می‌توانید انواع برنامه‌ها و ابزارها را متناسب با نیاز خود روی سرور نصب کنید.

 

امکان نصب انواع برنامه‌ها و نرم‌افزارها روی سرور برای مدیریت راحت‌تر

 

سرور چطور کار می‌کند؟ آشنایی با نحوه کار سرور

درک اینکه سرورها چگونه کار می‌کنند، برای افرادی که با سرورها و خدمات وب یا زیرساخت‌های آی‌تی سروکار دارند، بسیار مهم است. آشنایی با این موضوع به افراد کمک می‌کند بهتر با چالش‌ها روبرو شوند یا راهکارهای متنوعی را ارائه دهند. برای همین در ادامه نحوه کار سرور را به‌صورت مرحله‌به‌مرحله توضیح دادیم.

کاربر درخواستی برای سرور ارسال می‌کند:

در مرحله اول، کاربر یا همان کلاینت، یک درخواست برای سرور ارسال می‌کند که می‌تواند کلیک روی لینک یک وب‌سایت باشد. همراه این درخواست، اطلاعاتی برای سرور فرستاده می‌شود که نشان می‌دهد کاربر به دنبال چه چیزی است.

درخواست کاربر توسط سرور پردازش و پاسخ مناسب آماده می‌شود:

سرور درخواست و اطلاعات مرتبط با آن را دریافت و پردازش‌های لازم را انجام می‌دهد. در مثال قبلی، کاربر روی یک لینک کرده و سرور متوجه شده که کاربر می‌خواهد چه صفحه‌ای را باز کند. حال باید بررسی کند که در آن صفحه چه محتوایی وجود دارد و فایل‌ها و اطلاعات مرتبط با آن را فراخوانی کند.

پاسخ به کاربر ارسال می‌شود:

بعد از پردازش، کاربر پاسخِ درخواست خود را از سرور دریافت می‌کند. در مثالی که پیش‌تر توضیح دادیم، کاربر اطلاعات لینکی که روی آن کلیک کرده بود را مشاهده می‌کند و صفحه با تمام محتواها به او نمایش داده می‌شود. تمام این‌ها در کسری از ثانیه و با سرعت بسیار بالایی رخ می‌دهد. 

سرور گزارش‌های لازم از این درخواست را ثبت می‌کند:

با اینکه این مورد در تمام سرورها اتفاق نمی‌افتد، اما سرورها می‌توانند از درخواست‌ها و همچنین وضعیت منابع، گزارش‌هایی را جمع‌آوری کنند که به آن‌ها لاگ سرور گفته می‌شود. این گزارش‌ها برای بررسی درخواست‌ها و نظارت به عملکرد سرور بسیار مفید هستند.

در شرایطی هم که درخواست‌ها سمت یک سرور بسیار زیاد است، شما می‌توانید از روش کلاسترینگ سرور استفاده کنید. در این روش، چندین سرور به هم وصل می‌شوند تا درخواست‌ها را به‌صورت هم‌زمان پردازش کنند و اگر یکی از سرورها دچار قطعی یا اختلال شود، سرورهای دیگر می‌توانند جایگزین شوند. معمولاً در دیتاسنترها از این روش زیاد استفاده می‌شود تا سرورها بتوانند فشار کاری را بهتر تحمل و پردازش کنند.

 

سرور چگونه کار می‌کند؟ آشنایی با نحوه کار سرور

 

همچنین بهتر است بدانید که سرورها برای ارتباط با کاربران، از پروتکل‌های ارتباطی استفاده می‌کنند. به زبان ساده، پروتکل‌ها مجموعه قوانینی هستند که مشخص می‌کنند درخواست‌ها و پاسخ‌ها چگونه بین سرور و کاربر منتقل شوند تا انتقال اطلاعات بین این دو، درست و ایمن انجام شود. بسته به اینکه شما از چه نوع سروری استفاده می‌کنید، پروتکل‌های ارتباطی هم تغییر می‌کند. در زیر می‌توانید چند نمونه پروتکل ارتباطی را ببینید:

  • سرورهای وب: این سرورها از پروتکل‌های HTTP یا HTTPS که مخصوص صفحات وب هستند، برای ردوبدل اطلاعات استفاده می‌کنند
  • سرورهای فایل: برای انتقال فایل به سرور یا بالعکس، باید از پروتکل‌های FTP یا SFTP استفاده کنید
  • سرورهای ایمیل: این سرورها از پروتکل‌های SMTP یا IMAP/POP3 استفاده می‌کنند که مخصوص ایمیل هستند
  • و…

هر کدام از این پروتکل‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند که برای مطالعه بیشتر می‌توانید آن‌ها را مطالعه کنید. البته با خرید خدمات میزبانی، این پروتکل‌ها به‌صورت پیش‌فرض روی سرور تنظیم می‌شوند و نیاز نیست کار خاصی انجام دهید. اما لازم بود که با نحوه ارتباط سرور با کاربر هم آشنا باشید.

 

ویژگی‌ها و قابلیت‌های سرور چیست؟

سرورها دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های زیادی هستند که آن‌ها را از کامپیوترهای عادی متمایز می‌کند. این ویژگی‌ها، عملکرد، مقیاس‌پذیری و کارکرد درست سرور را تضمین و آن‌ها را برای نقش خاص خود آماده می‌کنند. در ادامه برخی از مهم‌ترین خصوصیات سرورها را بیان می‌کنیم.

قابلیت اطمینان بالا: سرورها برای کارکرد بدون وقفه و دسترس‌پذیری همیشگی طراحی شده‌اند. برای همین هم در سرورها از قطعات سخت‌افزاری مخصوص و گران‌قیمت استفاده شده تا هم بسیار قدرتمند باشند و هم احتمال خرابی قطعات و قطعی آن‌ها به حداقل برسد.

امنیت پیشرفته: سرورها به قابلیت‌های امنیتی قوی مجهز هستند تا از دسترسی غیرمجاز و تهدیدات سایبری جلوگیری کنند. فایروال‌های پیشرفته، رمزنگاری بسیار قوی، سیستم‌های تشخیص نفوذ (IDS) و مدیریت دسترسی و هویت، از جمله قابلیت‌های امنیتی رایج در محیط‌های سروری هستند.

پشتیبان‌گیری و بازیابی داده‌ها: سرورها دارای قابلیت‌های پشتیبان‌گیری و بازیابی داده‌ها هستند. یعنی شما می‌توانید تهیه نسخه پشتیبان از داده‌ها و اطلاعات را با کمک سرورها زمان‌بندی و خودکارسازی کنید و در صورت نیاز، در کمترین زمان اطلاعات را بازیابی کنید.

پشتیبانی از مجازی‌سازی: برخی از سرورها از فناوری مجازی‌سازی پشتیبانی می‌کنند که به کاربران اجازه می‌دهد چندین سرور مجازی روی یک سرور فیزیکی ایجاد کنند. این باعث استفاده بهینه از منابع و ساده‌تر شدن فرایند مدیریت سرور می‌شود و از یک سرور می‌توانید برای چندین کار مجزا استفاده کنید.

عملکرد بالا: سرورها به پردازنده‌های قدرتمند، رم و حافظه‌های بسیار سریع مجهز هستند تا بتوانند وظایف سنگین و پیچیده را سریع‌تر انجام دهند یا پردازش کنند.

تحمل خطا: سرورها دارای قطعاتی مانند حافظه تصحیح‌کننده خطا یا همان ECC هستند و می‌توانند به‌خوبی با خطاهای سخت‌افزاری مقابله کنند. وجود چنین قطعاتی باعث می‌شود که سرورها در صورت بروز مشکلات سخت‌افزاری همچنان به کار خود ادامه دهند.

مدیریت از راه دور: یکی از ویژگی‌های اساسی سرورها، دسترسی از راه دور است که به مدیران اجازه می‌دهد به‌راحتی و به‌صورت ریموت به سرور وصل شوند و آن را مدیریت یا مشکلات موجود را رفع کنند.

مقیاس‌پذیری: سرورها می‌توانند هم‌راستا با نیازها و کسب‌وکار شما ارتقا پیدا کنند و به‌راحتی می‌توانید سخت‌افزار آن‌ها را توسعه دهید و منابع بیشتری دریافت کنید. 

شبکه بدون قطعی و همیشه روشن: بسیاری از سرورها به چندین کارت شبکه (NIC) مجهز هستند که امکان توزیع بار را فراهم می‌کنند. این قابلیت باعث می‌شود که حتی اگر یکی از اتصالات قطع شد، اتصال شبکه بدون وقفه و با عملکرد بهینه ادامه پیدا کند و سرورها همچنان در دسترس باشند.

نظارت و هشداردهی: سرورها به ابزارهای نظارتی مجهز هستند که عملکرد سیستم، میزان مصرف منابع، مشکلات احتمالی و غیره را رصد می‌کنند و در صورت بروز مشکل، هشدارها و اعلان‌هایی را برای رفع سریع مشکل به مدیران ارسال می‌کنند.

 

ویژگی‌ها و قابلیت‌های سرورها

 

انواع سرور

✅ آشنایی با دسته‌بندی‌های مختلف سرور

سرورها بر اساس ویژگی‌ها و کاربردهایی که دارند، به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که هر کدام قابلیت‌ها و استفاده‌های مخصوص به خود را دارند. این سرورها را می‌توان بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته‌بندی کرد که در جدول زیر به آن‌ها اشاره کردیم و در ادامه در مورد هر کدام بیشتر صحبت خواهیم کرد.

 

دسته‌بندی انواع سرور
بر اساس فیزیکی و مجازی‌بودن
  • سرور مجازی (Virtual) و ابری (Cloud)
  • سرور فیزیکی (Bare-Metal)
بر اساس نحوه تخصیص منابع
  • سرور اشتراکی (Shared Server)
  • سرور اختصاصی (Dedicated Server)
بر اساس هدف و کاربرد
  • وب سرور (Web Server)
  • اپلیکیشن سرور (Application Server)
  • فایل سرور (File Server)
  • دیتابیس سرور (Database Server)
  • ایمیل سرور (Email Server)
  • گیم سرور (Game Server)
  • و غیره
بر اساس ساختار و شکل ظاهری
  • تاور سرور (Tower Server)
  • رکمونت سرور (Rackmount Server)
  • بلید سرور (Blade Server)

 

1- انواع سرور به لحاظ فیزیکی و مجازی بودن

اگر سرورها را بر اساس نحوه پیاده‌سازی و ساختار آن‌ها دسته‌بندی کنیم، سرورها به دو دسته فیزیکی و مجازی تقسیم می‌شوند. سرورهای فیزیکی دارای منابع سخت‌افزاری واقعی و فیزیکی هستند اما سرورهای مجازی از منابع مجازی بهره می‌برند. این دو نوع سرور را در ادامه بیشتر توضیح می‌دهیم.

سرور فیزیکی یا بِر مِتال (Bare-Metal Server): منظور از سرور بر متال، همان سرورهایی است که در دیتاسنترها یا حتی شرکت‌ها و سازمان‌های بزرگ نگهداری می‌شوند و شکلی فیزیکی به خود دارند. این سرورها دارای منابع قدرتمند، امنیت بالا و دسترس‌پذیری همیشگی هستند و در محیطی کنترل‌شده‌ای قرار دارند. از این سرورها می‌توانید برای هر کاری استفاده کنید و تمام راه‌حل‌های میزبانی و غیره را می‌توانید با این سرورها پیاده‌سازی کنید. 

سرور مجازی (Virtual Private Server): سرورهای مجازی یا همان وی‌پی‌اس (VPS)، بخشی از سرورهای فیزیکی هستند که بر پایه فناوری مجازی‌سازی ساخته شده‌اند. یعنی یک سرور فیزیکی از طریق نرم‌افزارهای مجازی‌سازی به چند ماشین مجازی ایزوله و مستقل تبدیل می‌شود که هر کدام حکم یک سرور مجازی را دارد و عملکرد آن‌ها مشابه به سرورهای فیزیکی است. در سرورهای مجازی، شما منابع را به‌صورت اختصاصی در اختیار دارید اما به‌صورت اشتراکی از سخت‌افزار سرور استفاده می‌کنید. این سرورها بسیار منعطف هستند و قیمت مقرون‌به‌صرفه‌ای دارند.

سرورهای ابری: سرورهای ابری یا همان کلود سرورها (Cloud Server) هم نوع دیگری از سرورها است که منابع را به‌صورت مجازی در اختیار دارند اما فرایند ساخت آن‌ها با سرورهای مجازی کمی متفاوت است. برای ساخت این سرورها، منابع فیزیکی و مجازی چندین سرور در نقاط مختلف دنیا با هم ترکیب می‌شود تا یک محیط ابری ساخته شود. سپس بخشی از این محیط ابری به هر کاربر اختصاص داده می‌شود که به آن سرور ابری گفته می‌شود. قبلاً در مقاله سرور ابری چیست بیشتر در مورد این نوع سرورها صحبت کردیم و مزایای مختلف آن‌ها را گفتیم.

 

معرفی سرورهای فیزیکی و مجازی و تفاوت آن‌ها

 

2- تقسیم‌بندی سرورها بر اساس نحوه تخصیص منابع

سرورها از نظر نحوه تخصیص منابع و دسترسی، به دو دسته سرورهای اشتراکی و سرورهای اختصاصی تقسیم می‌شوند. این دو نوع سرور، از جنبه‌های مختلفی مانند هزینه، سرعت، امنیت، عملکرد، کاربردها و حتی سطح دانش فنی موردنیاز برای مدیریت با یکدیگر تفاوت دارند. انتخاب بین این دو سرور، به نیازهای کسب‌وکار، بودجه و سطح تخصص شما در مدیریت سرور بستگی دارد. در ادامه بیشتر در مورد این دو نوع سرور صحبت کردیم.

 

سرور اشتراکی (Shared Server):

سرورهای اشتراکی همان‌طور که از نامشان پیداست، منابع را بین چندین کاربر مختلف به اشتراک می‌گذارند. در نتیجه هیچ‌کدام از کاربران دسترسی کاملی به سرور و تنظیمات آن ندارند. معمولاً از این سرورها برای ساخت هاست اشتراکی یا سرور مجازی استفاده می‌شود و کاربران از طریق کنترل پنل می‌توانند برخی از تنظیمات سرور را مطابق با نیازهای خود تغییر دهند. با اینکه این سرورها اختصاصی نیستند، اما قیمت مناسبی دارند و می‌توانند نیازهای مختلفی را رفع کنند؛ تقریباً همه نیازهای کسب‌وکارهای کوچک و متوسط با سرورهای اشتراکی رفع می‌شود.

خرید هاست اشتراکی

سرور اختصاصی (Dedicated Server):

این دسته از سرورها به‌صورت کامل در اختیار یک کاربر قرار می‌گیرند و کاربر می‌تواند روی تمام ابعاد سرور کنترل داشته باشد. در واقع افرادی که سرور اختصاصی تهیه می‌کنند، می‌توانند تمام ابعاد سرور مانند سیستم‌عامل، منابع سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، راهکارهای امنیتی و غیره را مطابق با نیازها و الزامات خود انتخاب کنند یا تغییر دهند. این سرورها همچنین حداکثر سرعت، امنیت و عملکرد را دارند که البته برای خرید سرور اختصاصی باید هزینه بیشتری هم پرداخت کنید.

خرید سرور اختصاصی

مقایسه سرور اشتراکی و اختصاصی و نحوه تخصیص منابع

 

3- انواع سرور بر اساس هدف یا کاربرد آن‌ها

سرورها را می‌توان بر اساس کاربردی که دارند هم دسته‌بندی کرد که این دسته تنوع بسیار بالایی دارد. در واقع بسته به اینکه سرور چه نقشی در شبکه دارد، می‌تواند در دسته‌های متنوعی قرار بگیرد. از جمله رایج‌ترین سرورها بر اساس کاربرد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

وب سرور: از این سرور برای میزبانی وب‌سایت‌ها و خدمات مبتنی بر وب استفاده می‌شود. این سرور با استفاده از نرم‌افزارهایی مانند آپاچی، انجین‌ایکس، لایت اسپید و غیره درخواست‌های مختلف را از مرورگر کاربران دریافت می‌کند و به آن‌ها پاسخ می‌دهد.

اپلیکیشن سرور: همان‌طور که از اسمش پیداست، این سرورها برای میزبانی و اجرای اپلیکیشن‌ها و برنامه‌های مختلف طراحی شده‌اند. این برنامه می‌تواند هر چیزی باشد و کاربران به‌راحتی می‌توانند به این سرور وصل شوند و جواب درخواست‌های خود را بگیرند. 

دیتابیس سرور: سرور دیتابیس یا همان پایگاه‌داده برای مدیریت و میزبانی پایگاه‌داده‌ها طراحی شده و دارای قابلیت‌های مختلفی برای این کار است. این سرورها فرایندهای ذخیره‌سازی، پردازش و انتقال داده‌ها را کنترل می‌کنند و سرعت و عملکرد بسیار بالایی برای این کار دارند. در واقع دیتابیس سرورها برای فراخوانی سریع اطلاعات از پایگاه‌داده و ارائه آن به کاربران بهینه شده‌اند. 

ایمیل سرور: این نوع سرور هم به سازمان‌ها و کسب‌وکارها اجازه می‌دهد تا بستری حرفه‌ای برای ساخت حساب ایمیل و همچنین ارسال و دریافت ایمیل ایجاد کنند. با کمک این سرور می‌توانید انواع ایمیل‌های سفارشی و متصل به دامنه وب‌سایت بسازید و روی زیرساخت ایمیل خود کنترل بیشتری داشته باشید.

سرور فروشگاهی: ایکامرس سرور یا همان سرورهای فروشگاهی مخصوص میزبانی سایت‌های فروشگاهی و پلفترم‌های خریدوفروش هستند. سرعت این سرورها هم برای پردازش بالای اطلاعات بهینه شده تا اطلاعات را سریع‌تر از دیتابیس فراخوانی کند. برای همین هم بسیاری از فروشگاه‌های اینترنتی از سرور اختصاصی فروشگاهی استفاده می‌کنند.

فایل سرور: این دسته از سرورها، فضایی برای ذخیره‌سازی و اشتراک‌گذاری انواع فایل فراهم می‌کند و چندین کاربر به‌صورت هم‌زمان می‌توانند به فایل‌ها دسترسی داشته باشند. در واقع فایل سرور فضایی امن برای ذخیره‌سازی و دسترسی به انواع محتوا فراهم می‌کند. با کمک فایل سرور، کاربران می‌توانند فایل‌ها را در محیطی امن ذخیره و مدیریت کنند که شامل مشاهده، ویرایش یا حذف فایل‌ها می‌شود. 

گیم سرور: سرورهای بازی مخصوص بازی‌های آنلاین چندنفره هستند و وظیفه دارند تا آخرین تغییرات بازی را به‌صورت لحظه‌ای به سیستم گیمرها بفرستند تا گیمرها در جریان آخرین تغییرات بازی قرار بگیرند. به‌این‌ترتیب، گیمرها با کمترین میزان پینگ و لگ می‌توانند بازی را تجربه کنند. این سرورها همچنین امکان کنترل دنیای بازی را به گیمرها می‌دهند و از تقلب هم جلوگیری می‌کنند. 

مدیا سرور: از این سرورها برای ذخیره‌سازی انواع فایل‌های صوتی، تصویری و همچنین استریم و پخش زنده آن‌ها استفاده می‌شود. یعنی شما می‌توانید انواع فایل‌های چندرسانه‌ای را روی این سرورها ذخیره کنید و به اشتراک بگذارید.

و…

سرورهای بالا، تنها برخی از سرورها بر اساس کاربرد هستند و موارد دیگری مانند DNS سرور، DHCP سرور، NTP سرور، پرینت سرور و غیره هم وجود دارند که هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند.

 

رایج‌ترین انواع سرورها بر اساس کاربرد و هدف از استفاده

 

4- دسته‌بندی سرورها به لحاظ نوع طراحی و ساختار

یکی دیگر از روش‌های دسته‌بندی سرور، بر اساس شکل و ساختار فیزیکی آن‌ها است. شکل ظاهری سرور بر هزینه خرید، نحوه استقرار، هزینه‌های نگهداری و حتی هزینه‌های جانبی سرور تأثیر می‌گذارد. برخی از سرورها را می‌توانید در دفتر یا شرکت خود هم مستقر کنید اما باید امکانات مخصوص نگهداری سرور را داشته باشید.

البته اگر هم این امکانات را ندارید، می‌توانید از خدمات کولوکیشن سرور استفاده کنید که شرکت زیرساخت وظیفه نگهداری از سرور را بر عهده می‌گیرد. شرکت زیرساخت یا هاستینگ می‌تواند از انواع سرورها نگهداری کند؛ فارغ از اینکه کدام نوع سرور را تهیه کرده‌اید. انواع سرور بر اساس ساختار و شکل ظاهری عبارت‌اند از:

خدمات کولوکیشن سرور

سرور ایستاده یا تاور سرور (Tower Server):

سرورهای تاور بسیار شبیه به کامپیوترهای رومیزی هستند اما ابعاد بزرگ‌تری دارند و قدرت پردازشی و پایداری آن‌ها هم بسیار بالاتر از کامپیوترهای خانگی است. این سرورها برای شرکت‌ها و کسب‌وکارهای کوچک یا حتی مصارف شخصی مناسب هستند و فضای زیادی اشغال نمی‌کنند.

رکمونت سرور (Rackmount Server):

سرورهای رکمونت پراستفاده‌ترین نوع سرور بر اساس شکل فیزیکی هستند و به‌صورت گسترده مورداستفاده قرار می‌گیرند. این سرورها به‌صورت افقی در داخل رک یا محفظه سرور قرار می‌گیرند و نصب و جابه‌جایی بسیار راحتی دارند. سرورهای رکمونت که برای انواع کسب‌وکارها مناسب هستند، سرعت محاسباتی و کارایی بسیار بالایی دارند و به‌راحتی خود را با نیازهای شما تطبیق می‌دهند. 

سرور تیغه‌ای یا بلید سرور (Blade Server):

کوچک‌ترین نوع سرورها، سرورهای بلید هستند که طراحی فشرده‌ای دارند و فضای بسیار کمی را اشغال می‌کنند. استفاده از این سرورها هم بسیار رایج است و علاوه بر اینکه قدرت پردازشی بالایی دارند، از جدیدترین تکنولوژی‌ها و سخت‌افزارها هم پشتیبانی می‌کنند. 

 

معرفی سه نوع اصلی سرور بر اساس ساختار و شکل فیزیکی

 

راهنمای خرید سرور؛ نکات مهم انتخاب سرور

در حین خرید سرور لازم است به نکات مختلفی توجه داشته باشید تا سروری متناسب با نیازها و شرایط خود تهیه کنید. نکات خرید سرور تعدادشان کم نیست و بسته به حوزه و زمینه فعالیت کاربران ممکن است تغییر کند. اما به‌صورت کلی، حداقل مواردی که باید در خرید سرور به آن‌ها توجه کنید، عبارت‌اند از:

 

  • هدف خود از خرید سرور را به‌صورت شفاف شناسایی و مشخص کنید که برای چه کاری از سرور استفاده می‌کنید
  • تخمینی از میزان حجم کاری خود داشته باشید و سخت‌افزار یا منابع سرور را بر اساس آن انتخاب کنید
  • به جزئیات و مشخصات سخت‌افزارهایی که تهیه می‌کنید (مثل پردازنده، رم، نوع فضای ذخیره‌سازی و غیره)، توجه ویژه داشته باشید چون روی عملکرد و سرعت سرور بسیار تأثیر می‌گذارند
  • شکل فیزیکی و نوع سرور را به‌درستی و مطابق با نیازهای خود انتخاب کنید
  • به بودجه خود و همچنین هزینه‌های نگهداری سرور توجه کنید
  • قبل از خرید در مورد شرکت ارائه‌دهنده سرور یا شرکت هاستینگ تحقیق کنید

 

البته این نکات، تنها بخشی از اقداماتی است که باید قبل از خرید انجام دهید و هر کدام دارای جزئیات بیشتری هستند. برای همین در مقاله راهنمای خرید سرور، تمام این موارد را به‌صورت مفصل بیان کردیم تا بهترین سرور را مطابق با بودجه و نیازهای خود انتخاب کنید. علاوه بر موارد بالا، بهتر است به برند تولیدکننده سرور هم توجه داشته باشید که در ادامه بیشتر در مورد آن‌ها صحبت کردیم.

 

آشنایی با دسته‌بندی‌های مختلف سرور

انتخاب برند سرور اهمیت زیادی در فرایند خرید دارد چون هر کدام از برندها ویژگی‌های مخصوصی دارند. از جمله معروف‌ترین برندهای تولیدکننده سرور، می‌توان به اچ پی، دل، سوپرمیکرو و ایسوس اشاره کرد. در ادامه می‌توانید توضیحات بیشتری در مورد هر برند کسب کنید و با کلیک روی هر کدام، می‌توانید به فروشگاه ماهان سرور بروید و برای خرید آن‌ها اقدام کنید.

 

  • سرور اچ پی (HP): برند اچ‌پی با سرورهای اچ‌پی‌ای (HPE)، به‌عنوان رهبر صنعت در ارائه خدمات سرور شناخته می‌شود و سرورهای متنوعی را برای نیازهای مختلف ارائه کرده است. سرورهای اچ پی بسیار ایمن، کارآمد و قدرتمند هستند و با فناوری‌های مدرن و جدید هم سازگاری کاملی دارند.
  • سرور دل (DELL): دل هم به‌عنوان یکی از بهترین برندهای سرور شناخته شده و همواره توانسته نیازهای مختلف کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ را برآورده کند. سرورهای دل معمولاً برای بارهای کاری سنگین عملکرد بسیار رضایت‌بخشی دارند و کاملاً مقیاس‌پذیر و منعطف هستند. 
  • سرور ایسوس (Asus): ایسوس که یکی از بزرگ‌ترین تولیدکننده‌های قطعات کامپیوتری است، سرورهای مختلفی را هم عرضه کرده که کیفیت ساخت بالا و امکانات گسترده‌ای دارند. این سرورها در زمینه مدیریت انرژی و حرارت عملکرد بهینه‌ای دارند و برای کاربرانی که اولین سرور خود را تهیه می‌کنند، بسیار مناسب هستند.
  • سرور سوپرمیکرو (Supermicro): این سرورها با مادربردهای پیشرفته و قدرتمند ارائه می‌شوند و مخصوص کسب‌وکارها یا کاربرانی هستند که به تنظیمات اختصاصی روی زیرساخت خود نیاز دارند. در واقع شما می‌توانید این سرورها را با سخت‌افزارهای سفارشی‌سازی شده تهیه کنید و گزینه‌ای محبوب برای پردازش‌های سنگین و پیچیده هستند.

خرید سخت افزار سرور

نکات نگهداری از سرور

نگهداری صحیح از سرور نه‌تنها عمر و کارایی آن را افزایش می‌دهد، بلکه از بروز مشکلات جدی و ضررهای مالی هم جلوگیری می‌کند. در همین راستا، در ادامه برخی از نکات مهم در مدیریت و نگهداری سرور را برای شما بیان کردیم.

  • کانفیگ و پیکربندی اصولی: منظور از کانفیگ سرور، انجام تنظیمات مختلف روی سرور است تا سرور عملکرد بهینه‌تری داشته باشد و ایمن‌تر شود. این کانفیگ و تنظیمات می‌تواند روی نرم‌افزار، سخت‌افزار و یا اجزای شبکه انجام شود. کانفیگ سرور به دانش و مهارت بالایی نیاز دارد و اگر آشنایی چندانی با آن ندارید، پیشنهاد می‌کنیم مقاله کانفیگ سرور چیست را مطالعه کنید.
  • استفاده از ابزارهای مانیتورینگ: نصب و استفاده از ابزارهای مانیتورینگ یا نظارت سرور به شما اجازه می‌دهد به‌صورت مستمر عملکرد سرور را زیر نظر بگیرید و در صورت بروز خطا، در کم‌ترین زمان ممکن مطلع شوید. به‌این‌ترتیب، در سریع‌ترین زمان می‌توانید برای حل مشکلات اقدام کنید و ریسک‌های مختلف را به حداقل برسانید.
  • خودکارسازی فرایندهای بکاپ و ریکاوری: یکی دیگر از نکات نگهداری از سرور، تهیه نسخه پشتیبان از داده‌ها و تنظیم بکاپ‌های خودکار و منظم است. با این کار، بعد از بروز مشکل می‌توانید اطلاعات را در کمترین زمان بازیابی کنید و خیالتان از این بابت راحت خواهد بود.
  • سیستم خنک‌کننده و تهویه مناسب: یکی از مهم‌ترین دشمن‌های سرورها، حرارت و افزایش دما است. اگر سرور شما در دیتاسنتر نگهداری می‌شود، خیالتان از بابت تهویه سرور راحت است اما اگر سرور را در دفتر یا شرکت خود نگهداری می‌کنید، حتماً به تهویه و سیستم خنک‌کنندگی آن توجه داشته باشید تا سرور همواره در دمای مناسب باشد.
  • تامین برق پایداری و اضطراری: سرورها باید همواره در دسترس باشند تا کاربران بدون مشکل از خدمات شما استفاده کنند. پس باید حواستان به برق سرور باشد که پایدار باشد و برای مواقعی که برق قطع می‌شود، برق اضطراری و مطمئن داشته باشید.

 

نکات نگهداری از سرورها

 

واژه‌نامه سرور

✅تعاریف و اصطلاحات کلیدی دنیای سرور و شبکه

زمانی که برای اولین بار با دنیای سرورها آشنا می‌شوید، با اصطلاحات تخصصی و فنی زیادی روبه‌رو خواهید شد که ممکن است درک آن‌ها برای شما دشوار باشد. آشنایی با این واژه‌ها و مفاهیم به شما اجازه می‌دهد نحوه کار سرورها را بهتر درک کرده و آن را راحت‌تر مدیریت کنید. با درک واژگان و اصطلاحات رایج دنیای سرور و شبکه، حتی می‌توانید بهتر با افراد متخصص ارتباط برقرار کنید و مشکلات خود را شفاف‌تر شرح دهید.

برای مثال، شما باید بدانید که آی‌پی (IP) و دی‌ان‌اس (DNS) چه تعریفی دارند یا منظور از پروتکل‌های ارتباطی شبکه چیست. اگر با این عبارات آشنا باشید، حتی می‌توانید در زمان و هزینه‌های خود هم صرفه‌جویی کنید چون سریع‌تر مشکل را پیدا می‌کنید یا آن را بیان می‌کنید. ازآنجایی‌که تعداد کلمات و واژگان تخصصی این زمینه زیاد است، ما در صفحه واژه‌نامه سرور، تمام این موارد را برای شما شرح داده‌ایم. اگر همچنان دراین‌رابطه نیاز به کمک داشتید، می‌توانید از طریق کامنت‌ها با ما در ارتباط باشید.

سؤال دیگری در مورد سرور دارید؟

در این مقاله به زبان ساده توضیح دادیم که سرور چیست و هر آنچه در مورد سرور لازم بود را به شما گفتیم؛ از کاربردها و نحوه کار گرفته تا قابلیت‌ها و انواع آن. همچنین نکات خرید و نگهداری سرور را بیان کردیم تا هم در ابتدا سرور مناسبی تهیه کنید و هم در ادامه از سرور خود به‌خوبی نگهداری کنید. همان‌طور که خواندید، سرورها حکم ستون فقرات خدمات دیجیتال را دارند و می‌توانند کارهای مختلفی برای شما انجام دهند.

امیدواریم که تا اینجا توانسته باشیم به سؤالات شما پاسخ دهیم اما اگر همچنان سؤالی در مورد سرور دارید، حتماً آن را در بخش کامنت‌ها برای ما بنویسید تا به شما پاسخ دهیم. همچنین اگر تجربه‌ای در زمینه خرید یا استفاده از سرور دارید، خوشحال می‌شویم آن را با ما هم در میان بگذارید. برای خرید سخت‌افزار سرور و یا خدمات میزبانی هم می‌توانید از طریق ماهان سرور اقدام کنید.

ما در ماهان سرور انواع خدمات میزبانی و قطعات سرور و همچنین خدمات کولوکیشن را ارائه می‌کنیم. تمام تلاش ما این است که با کانفیگ دقیق و اختصاصی سرورها، خیال شما را از بابت زیرساخت راحت کنیم. متخصصان ماهان سرور با تنظیمات اختصاصی، زیرساخت شما را برای بالاترین میزان سرعت و عملکرد بهینه می‌کنند و با این کار، در هزینه‌های شما صرفه‌جویی می‌کنند چون دیگر لازم نیست به پلن‌های قوی‌تر مهاجرت کنید. برای دریافت مشاوره پیش از خرید هم می‌توانید از طریق شماره 02171057619 با کارشناسان ما در تماس باشید.

 

سؤالات متداول

  1. سرور چیست و چه تفاوتی با کامپیوترهای عادی دارد؟ سرور یک سخت‌افزار یا سیستمی نرم‌افزاری است که نه‌تنها قدرت پردازشی بالایی دارند و همواره روشن است، بلکه خدمات متنوعی مانند میزبانی وب‌سایت یا برنامه، ذخیره‌سازی داده، پردازش درخواست‌های پیچیده و غیره را انجام می‌دهد. 
  2. چرا به سرور نیاز داریم و کاربرد اصلی آن چیست؟ سرورها کاربردهای بسیار متنوعی دارند که در متن به آن‌ها اشاره کردیم و ازآنجایی‌که تقریباً همه عملیات کسب‌وکارهای آنلاین و پلتفرم‌های دیجیتال با کمک آن انجام می‌شود، اهمیت بسیار زیادی دارند. 
  3. چند نوع سرور وجود دارد؟ سرورها انواع بسیار مختلفی دارند که در دسته‌های مختلفی قرار می‌گیرند. اما به‌صورت کلی، می‌توان سرورها را به دو دسته فیزیکی و مجازی تقسیم کرد که از هر کدام می‌توانید در موارد مختلفی استفاده کنید.
  4. چگونه می‌توان بهترین سرور را انتخاب کرد؟ برای انتخاب بهترین سرور باید ابتدا نیازهای خود و هدف از خرید سرور را مشخص کنید و سپس بر اساس مواردی مانند میزان حجم کاری، بودجه، نوع درخواست‌ها و غیره، سرور موردنظر را انتخاب کنید. 
  5. آیا سرورها همیشه روشن و فعال هستند؟ بله، سرورها برای اینکه بتوانند خدمات را به‌صورت 24/7 ارائه دهند، همواره روشن هستند و می‌توانند بدون وقفه فعالیت کنند.
  6. چگونه می‌توانیم به سرور متصل شویم؟ روش اتصال به سرور، بسته به سیستم‌عامل فرق می‌کند و روش‌های مختلف برای اتصال به سرور ویندوزی یا لینوکسی وجود دارد.
  7. آیا کامپیوتر شخصی می‌تواند به‌عنوان یک سرور استفاده شود؟ به لحاظ فنی، بله شما می‌توانید از کامپیوترهای شخصی به‌عنوان سرور استفاده کنید اما چنین سرورهایی فقط برای فعالیت‌های سبک مناسب هستند.
  8. قیمت سرور چقدر است؟ قیمت سرور به موارد مختلفی مثل مشخصات سرور، قابلیت‌ها و امکانات جانبی، نوع سرور و غیره بستگی دارد و قیمت مشخصی را نمی‌توان برای آن در نظر گرفت.
  9. سرورها کجا نگهداری می‌شوند؟ سرورها را معمولاً در مراکز داده یا همان دیتاسنترها نگهداری می‌کنند که فضایی کاملاً امن است. شما می‌توانید سرور را در دفتر یا شرکت خود هم نگهداری کنید اما باید امکاناتی مانند سیستم خنک‌کنندگی قوی، برق پایدار و همچنین برق اضطراری، اینترنت پرسرعت، محفظه ایمن و غیره را برای آن فراهم کنید.
  10. چگونه می‌توان سرعت و عملکرد سرور را بهبود داد؟ برای بهبود سرعت و همچنین امنیت سرور، می‌توانید برای کانفیگ سرور اقدام کنید که شامل اعمال تنظیمات پیشرفته و بهینه‌سازی‌های مختلف روی نرم‌افزار، سخت‌افزار و شبکه سرور است.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 1 / 5. تعداد آرا: 1

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن