سرور اختصاصی

راهنمای خرید سرور اختصاصی؛ هر آنچه باید بدانید + چک‌لیست

0
(0)

پیش از خرید سرور اختصاصی، احتمالاً با سؤال‌های زیادی روبرو شوید که برخی از آن‌ها عبارت‌اند از:

  • آیا سرور اختصاصی برای من مناسب است؟
  • باید کدام پلن سرور اختصاصی را تهیه کنم و به چه مقدار منابع نیاز دارم؟
  • مشخصات سرور را باید بر چه اساسی انتخاب کنم؟
  • هزینه‌های آشکار و پنهان سرور اختصاصی چیست؟
  • بسته به کاری که انجام می‌دهم، باید چه نوع سروری انتخاب کنم؟
  • فاکتورهای مؤثر و نکات مهم در انتخاب سرور اختصاصی چیست؟
  • اشتباهات رایج در خرید سرور اختصاصی چیست؟
  • و غیره

تمام این سؤالات در کنار تنوع بالای خدمات و همچنین شرکت‌های هاستینگ، ممکن است شما را در انتخاب سرور اختصاصی سردرگم کند. خرید سرور اختصاصی تنها به انتخاب شرکت هاستینگ و سرور با بیشترین منابع و کم‌ترین قیمت خلاصه نمی‌شود. شما باید به خرید سرور اختصاصی به شکل یک سرمایه‌گذاری بلندمدت و حساس نگاه کنید و در خریدِ آن، معیارها و فاکتورهای زیادی را در نظر بگیرید چون در غیر این صورت ممکن است منابع شما تلف شود.

برای همین در این مقاله، تمام نکات مهم خرید سرور اختصاصی را بیان کردیم تا انتخاب درستی داشته باشید؛ از فاکتورهای مؤثر در خرید و نحوه شناسایی نیازها گرفته تا اشتباهات رایج در خرید سرور اختصاصی. پس اگر می‌خواهید منابع مالی و زمانی شما تلف نشود، تا انتهای مقاله راهنمای خرید سرور اختصاصی با ما همراه باشید.

 

پیش از هر چیز، چه افرادی به سرور اختصاصی نیاز دارند؟

با اینکه سرورهای اختصاصی به‌عنوان غول بی‌رقیب دنیای میزبانی شناخته می‌شوند و مزایای زیادی دارند، اما خرید آن برای هر کسب‌وکاری لازم نیست. همان‌طور که در مقاله سرور اختصاصی چیست گفتیم، این سرورها فضای امن و قابل اطمینانی در اختیار شما قرار می‌دهند و تمام ظرفیت و منابع سرور هم به‌صورت کامل در اختیار شما قرار می‌گیرد. قدرت و توان پردازشی این سرورها هم بسیار بالا است اما همیشه بهترین گزینه نیستند. معمولاً از سرور اختصاصی در موارد زیر استفاده می‌شود: 

میزبانی وب‌سایت و صفحات پرترافیک:

وب‌سایت‌های پرمخاطب مانند مجله‌های آنلاین، سایت‌های خبری و سازمانی معمولاً با حجم بالای ترافیک مواجه هستند. برای همین این وب‌سایت‌ها به زیرساختی پایدار و قدرتمند نیاز دارند که بتواند در سریع‌ترین زمان درخواست‌های کاربران را پردازش کند که سرور اختصاصی بهترین گزینه برای این کار است.

میزبانی فروشگاه‌های اینترنتی بزرگ:

فروشگاه‌های آنلاین به بستری امن نیاز دارند تا داده‌ها، فایل‌ها، اطلاعات کاربران و تراکنش‌های مالی را با خیال راحت ذخیره کنند. این وب‌سایت‌ها همچنین به سروری نیاز دارند که بتواند اطلاعات را سریع از پایگاه‌داده فراخوانی و در اختیار مشتریان قرار دهد. در واقع فروشگاه‌های آنلاین به سروری سریع و قدرتمند نیاز دارند تا تجربه کاربری خوبی فراهم کنند و محصولات آن‌ها هم در نتایج گوگل نمایش داده شود و برای این کار از سرور اختصاصی فروشگاهی استفاده می‌کنند.

کسب‌وکارهای مدرن:

کسب‌وکارهای مدرنی که نیازهای پیچیده‌ای دارند و می‌خواهند زیرساخت خود را مطابق با نیازها تنظیم کنند، به سرور اختصاصی نیاز دارند. یعنی اگر لازم است پیکربندی مخصوصی روی زیرساخت اعمال یا حجم عظیمی از داده‌ها را در بستری امن مدیریت کنید، باید به سراغ سرور اختصاصی بروید. 

سازمان‌های بزرگ:

سازمان‌های مختلفی مثل سازمان‌های مالی، بانکی، آموزشی، دولتی و غیره هم اطلاعات و داده‌های حساسی دارند یا فرایندهای پیچیده‌ای را باید روی زیرساخت پیاده کنند. در واقع این سازمان‌ها هم به بستری امن، قابل‌اطمینان و قدرتمند مانند سرور اختصاصی نیاز دارند که به‌صورت کامل قابل شخصی‌سازی است و سرعت بالا را در هر شرایطی تضمین کند. 

آژانس‌های بازاریابی یا تیم‌های برنامه‌نویسی:

این دسته از کاربران نیاز دارند که سایت‌ها و برنامه‌های مشتریان مختلف خود را به‌صورت هم‌زمان و ایمن روی یک سرور اختصاصی مدیریت کنند. به‌این‌ترتیب، ضمن اینکه امنیت داده‌ها و اطلاعات آن‌ها حفظ می‌شود، مدیریت سایت‌ها و برنامه‌های مشتریان هم راحت‌تر و آسان‌تر می‌شود. 

گیم سرورها:

گیمرها هم برای اجرای روان‌تر بازی‌های آنلاین چندنفره به سرور اختصاصی نیاز دارند؛ مخصوصاً اگر قرار باشد کاربران زیادی به سرور وصل شوند. وظیفه گیم سرورها این است که آخرین تغییرات بازی را به سیستم گیمرها بفرستد تا کاربران بدون لگ و با پینگ پایین بازی را تجربه کنند. سرورهای اختصاصی با منابع زیادی که در اختیار دارند، به‌خوبی از پس پردازش سریع درخواست‌ها برمی‌آیند. 

کاربردهای سنگین:

توسعه پروژه‌های پیچیده و عظیم مانند توسعه هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و تحلیل داده‌ها، به قدرت پردازشی بالایی نیاز دارند. سرورهای معمولی منابع قوی و اختصاصی را برای این کار در اختیار ندارند اما سرورهای اختصاصی نه‌تنها از قدرت پردازشی و سرعت بالایی برخوردارند، بلکه می‌توانید آن‌ها را متناسب با نیازهای خود پیکربندی کنید. 

سرویس‌های آنلاین و پلتفرم‌های استریم رسانه:

سرویس‌های آنلاین و پلتفرم‌های رسانه‌ای در لحظه به تعداد زیادی از مشتریان خدمات ارائه می‌دهند و سرورهای معمولی نمی‌توانند حجم بالای این درخواست‌ها را مدیریت کنند. برای همین این سرورها و پلتفرم‌ها هم از سرور اختصاصی استفاده می‌کنند تا از بروز مشکلاتی مانند کندی یا قطعی سرویس جلوگیری کنند.

 

کاربردهای سرور اختصاصی

 

البته موارد بالا تنها به بخشی از کاربران اشاره می‌کند که به سرور اختصاصی نیاز دارند. به‌صورت کلی، نشانه‌های مختلفی وجود دارد که به شما می‌گوید نیاز به سرور اختصاصی دارید. این نشانه‌ها عبارت‌اند از: 

 

  • به سرعت بارگذاری سریع و پینگ پایینی نیاز دارید
  • به حداکثر میزان عملکرد و قدرت پردازشی سرور نیاز دارید
  • می‌خواهید سرور شما آپ‌تایم بالایی داشته باشد و بدون وقفه در دسترس باشد
  • به امکانات پیشرفته امنیتی و شخصی‌سازی‌شده نیاز دارید و می‌خواهید سرور را متناسب با نیازهای خود تنظیم کنید
  • نیاز دارید نرم‌افزارهای متنوع را بدون محدودیت نصب و استفاده کنید و برنامه‌های مختلف را به‌صورت مستقل اجرا کنید
  • می‌خواهید به تمام جنبه‌ها و اجزای سرور دسترسی داشته باشید و همه چیز را به‌دلخواه پیکربندی کنید؛ از سخت‌افزار و نرم‌افزارهای سرور گرفته تا برنامه‌های نصب‌شده و غیره

 

البته برخی از نیازهای بالا را می‌توانید با خرید سرور مجازی یا سرور ابری هم رفع کنید که کنترل، دسترسی و امکان شخصی‌سازی بسیار مناسبی به شما می‌دهند. اما اگر به دنبال بالاترین میزان دسترسی، کنترل و همچنین قدرت پردازشی هستید، سرورهای اختصاصی بهترین گزینه هستند. اگر هم بودجه شما محدود است، ترافیک بالایی ندارید یا به شخصی‌سازی زیرساخت و امنیت سفارشی نیاز ندارید، لازم نیست سراغ سرور اختصاصی بروید.

اکنون که با مخاطبان اصلی سرور اختصاصی و نشانه‌های مهاجرت به آن آشنا شدید، وقت آن است به سراغ راهنمای خرید این زیرساخت قدرتمند برویم. در ادامه شما را با مهم‌ترین معیارهای خرید سرور اختصاصی آشنا می‌کنیم تا سرور خود را با دید بازتری انتخاب و تهیه کنید.

 

1- نوع و شکل فیزیکی سرور را مطابق با نیازها انتخاب کنید

سرورها به لحاظ ظاهری و همچنین ساختاری که دارند، به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند و آن‌ها را می‌توان به روش‌های مختلفی دسته‌بندی کرد. در ادامه به‌صورت کامل گفتیم که منظور از نوع و شکل فیزیکی سرور چیست و توضیحات را بیان کردیم.

 

قبل از خرید سرور اختصاصی، با انواع آن آشنا شوید

وقتی از سرورهای اختصاصی صحبت می‌کنیم، منظور سروری است که به‌صورت اختصاصی در اختیار شما قرار داده می‌شود و کاربر دیگری از آن استفاده نمی‌کند. این سرور می‌تواند در قالب‌های مختلفی ارائه شود که معمولاً به‌صورت بِر مِتال (Bare-Metal)، مجازی یا ابری و همچنین هیبریدی است. هر کدام از این موارد، توضیحات مختلفی دارند که در ادامه بیان می‌کنیم: 

  • سرور اختصاصی بر متال: منظور از بر متال، در واقع همان سرورهای فیزیکی است که در دیتاسنترها وجود دارد و شما دسترسی کاملی به سخت‌افزار سرور دارید. این نوع سرور برای کاربرانی که می‌خواهند روی تمام ابعاد نرم‌افزاری و سخت‌افزاری و زیرساخت شبکه کنترل داشته باشند، بهترین گزینه است.
  • سرور اختصاصی مجازی یا ابری: برخی دیگر از سرورهای اختصاصی به‌صورت مجازی (VDS) یا ابری (Cloud Server) ارائه می‌شوند. در این حالت هم شما منابع را به صورت اختصاصی در اختیار دارید اما این منابع به‌صورت مجازی هستند نه فیزیکی. این دسته نه‌تنها مقرون‌به‌صرفه‌تر هستند، بلکه انعطاف و مقیاس‌پذیری بالاتری هم دارند و برای کاربرانی که نیازها و ترافیک متغیری دارند، بسیار مناسب هستند.
  • سرور اختصاصی هیبریدی: این دسته از سرورها، ترکیبی از سرورهای بر متال و مجازی یا ابری هستند و قابلیت‌های ابری را با مزایای سرور فیزیکی ترکیب می‌کنند. این سرورها هم برای کاربرانی که نیاز به انعطاف‌پذیری بالا و همچنین شخصی‌سازی‌های پیچیده دارند، بسیار مناسب هستند. 

 

انتخاب بین سرور اختصاصی فیزیکی (بر متال) و مجازی قبل از خرید

 

بر اساس توضیحات بالا، می‌توانید نوع سرور اختصاصی را متناسب با نیازها و همچنین ویژگی‌ها و حجم کاری خود انتخاب کنید. انتخاب نوع سرور از این لحاظ اهمیت دارد که می‌تواند به‌صورت مستقیم بر کارایی، امنیت، انعطاف‌پذیری و هزینه‌های شما تاثیر بگذارد. مثلاً اگر نیاز به مقیاس‌پذیری بالا و کاهش هزینه‌ها دارید، سرورهای اختصاصی مجازی یا ابری گزینه‌های بهتری از سرورهای بر متال هستند. در ادامه در مورد شکل فیزیکی این سرورها هم صحبت کردیم.

 

شکل فیزیکی سرور را متناسب با فضای خود انتخاب کنید

بسته به اینکه چه فضایی برای سرور در اختیار دارید، بهتر است به شکل فیزیکی سرور هم توجه کنید. این موضوع مخصوصاً در شرایطی که می‌خواهید سرور بر متال یا فیزیکی تهیه کنید، اهمیت دارد. شکل فیزیکی سرور تأثیر زیادی روی نحوه استقرار، مدیریت فضا، سیستم خنک‌سازی و هزینه‌های نگهداری دارد. سرورها را به لحاظ شکل ظاهری می‌توان به سه دسته زیر تقسیم کرد:

  

  • سرور ایستاده یا تاور سرور (Tower Server): این سرورها شبیه به کیس‌های معمولی هستند و برای فضاهایی که نیاز به چند سرور ندارند، بسیار مناسب است. در واقع بیشترین استفاده این نوع سرورها در کسب‌وکارهای کوچک یا استفاده‌های شخصی و خانگی است. سرورهای ایستاده به راحتی قابل نصب یا ارتقا هستند و تعمیر آن‌ها هم آسان‌تر از سایر سرورها است.
  • رکمونت سرور (Rackmount Server): سرورهای رکمونت مخصوص دیتاسنترها طراحی شده‌اند و به‌صورت افقی داخل رک‌ها یا همان محفظه‌های سرور قرار می‌گیرند. این دسته از سرورها هم بسیار مقیاس‌پذیرند و برای کسب‌وکارهایی که به چندین سرور نیاز دارند، مناسب هستند. با استفاده از این نوع سرور، شما نه‌تنها می‌توانید کابل‌های سرور را بهتر مدیریت کنید، بلکه از فضا هم مؤثرتر استفاده می‌کنید و سیستم خنک‌کنندگی بهتری هم خواهید داشت. 
  • سرور تیغه‌ای یا بلید سرور (Blade Server): بلید سرورها کوچک‌ترین نوع سرور هستند که فضای بسیار کمی اشغال می‌کنند اما در عین حال، دارای قدرت پردازشی بالایی هستند و از منابع بسیار بهینه و مؤثر استفاده می‌کنند. پس اگر به قدرت پردازشی بالا نیاز دارید که کمترین فضای ممکن را اشغال کند، باید سراغ بلید سرورها بروید. معمولاً در دیتاسنترهای بسیار بزرگ از این شکل سرور استفاده می‌شود.

 

انتخاب شکل فیزیکی سرور پیش از خرید سرور اختصاصی

 

ما در ماهان سرور علاوه بر ارائه خدمات میزبانی، امکان خرید انواع سرور و قطعات آن را هم فراهم کردیم. شما همین الان می‌توانید برای خرید سخت افزار سرور از فروشگاه ماهان سرور اقدام کنید.

 

2- با قطعات اصلی سرور و مشخصات آن‌ها آشنا شوید

شاید بتوان گفت که مهم‌ترین بخش خرید سرور اختصاصی، توجه به قطعات اصلی سرور و مشخصات آن‌ها است. این قطعات تأثیر مستقیمی روی سرعت پردازش، عملکرد سرور و پایداری آن دارند. فرقی هم نمی‌کند که برای بار اول می‌خواهید سرور اختصاصی تهیه کنید یا زیرساخت فعلی خود را توسعه دهید؛ در هر صورت باید توجه ویژه‌ای به مشخصات قطعات و جزئیات آن‌ها داشته باشید. 

در اولین خرید، شما باید قطعات را مطابق با نیازها و بر اساس شرایط و بودجه خود انتخاب کنید به‌طوری‌که با کمترین بودجه بالاترین عملکرد را در اختیار شما قرار دهد. در حین ارتقای سرور هم همچنان باید به مشخصات سرور و قطعات جدید توجه کنید چون لازم است قطعات یا زیرساخت جدید، با قطعات و زیرساخت قبلی سازگاری داشته باشد.

در انتخاب قطعات همچنین باید به رشد کسب‌وکار و نیازهای آینده خود هم توجه داشته باشید. ما قبلاً در مقاله راهنمای خرید سرور، به‌صورت کامل و مفصل در مورد قطعات سرور و جزئیات آن‌ها صحبت کردیم. بااین‌حال، در ادامه هم خلاصه‌ای از مهم‌ترین نکات آن مقاله را برای شما بازگو می‌کنیم. وقتی از قطعات سرور صحبت می‌کنیم، در واقع منظورمان از مادربُرد، پردازنده، رم، فضای ذخیره‌سازی و غیره است که هر کدام توضیحات بیشتری دارند و در ادامه به آن‌ها پرداختیم.

 

مادربُرد (Motherboard)

این قطعه حکم ستون فقرات سرور را دارد و نه‌تنها بیشتر قطعات روی آن نصب می‌شوند، بلکه مسئول برقراری ارتباط بین قطعات مختلف است. نکته مهم در مورد مادربرد این است که باید با نوع و نسل پردازنده و رم سرور شما سازگار باشد تا بهترین کارایی را داشته باشد. همچنین درگاه‌ها، اسلات‌ها و راه‌های ارتباطی سرور هم به مادربرد متصل هستند. پس باید مادربرد را متناسب با قطعات و همچنین درگاه‌ها و اسلات‌های مورد نیاز تهیه کنید. شما همچنین باید از حداکثر ظرفیت مادربرد هم مطلع شوید تا اگر خواستید در آینده سرور را ارتقا دهید، مادربرد ظرفیت و اسلات‌های لازم را داشته باشد.

 

پردازنده یا واحد پردازش مرکزی (CPU)

پردازنده حکم مغز سرور شما را دارد و مسئول محاسبه و انجام تمام پردازش‌های لازم است. برای همین در انتخاب آن باید بسیار دقت کنید چون تقریباً تمام سرعت و عملکرد سرور به این قطعه بستگی دارد. برای همین در زیر نکات مختلفی را در مورد پردازنده بیان کردیم که باید به آن‌ها توجه کنید.

 

برند و سری پردازنده:

پردازنده‌های سرور را دو برند اینتل (Intel) و اِی‌اِم‌دی (AMD) تولید می‌کنند که هر کدام دارای چندین سری پردازنده هستند. برای سرور، از دو سری زیر استفاده می‌شود و شما هم باید سروری با این پردازنده‌ها انتخاب کنید:

  • سری زئون (XEON) از پردازنده‌های اینتل: این سری خود دارای زیرشاخه‌های E، W، D، SP و MAX است. پردازنده‌های زئون SP هم دارای چهار نوع برنزی، نقره‌ای، طلایی و پلاتینیومی هستند. هر کدام از این زیرشاخه‌ها کاربرد مشخصی دارند که برای انتخاب درست‌تر بهتر است با آن‌ها آشنا شوید. 
  • سری اپیک (EPYC) پردازنده‌های ای‌ام‌دی: این پردازنده‌ها که با نام تورین (Turin) هم شناخته می‌شوند، جدیدترین سری پردازنده‌های مخصوص سرور ای‌ام‌دی هستند که در اواخر 2024 معرفی شدند. این پردازنده‌‌ها که در سری 9005 پردازنده‌های ای‌ام‌دی قرار می‌گیرد، مدل‌های مختلفی دارند که بسته به شرایط باید یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. 

نسل و مدل پردازنده:

در حال حاضر یعنی اواخر سال 2024، آخرین نسل پردازنده‌های اینتل و ای‌ام‌دی، به ترتیب نسل ششم و پنجم است که در طول همین سال معرفی شده‌اند. البته این نسل مربوط به سری پردازنده‌های سرور است و نسل پردازنده‌های دیگر فرق می‌کند. برای مثال آخرین نسل پردازنده‌های اینتل که مخصوص کامپیوترهای خانگی و لپ‌تاپ هستند، نسل پانزدهم است.
پردازنده‌ها معمولاً دارای یک کد اختصاصی هستند که در آن نسل و مدل پردازنده نوشته می‌شود. به‌صورت کلی، هر چه عدد نسل و مدل بالاتر باشد، پردازنده هم قوی‌تر خواهد بود. شما می‌توانید لیست کامل مدل‌ها و نسل‌ها را در صفحه مخصوص پردازنده‌های زئون و اپیک ببینید.
شما همچنین می‌توانید با خواندن نام پردازنده، متوجه نسل و مدل پردازنده شوید. البته چون این موضوع نیاز به یک سری پیش‌نیازها دارد، پیشنهاد می‌کنیم مقاله راهنمای خرید پردازنده سرور را مطالعه کنید و در آنجا به‌صورت کامل به این موضوع پرداختیم.

سرعت کلاک (Clock Speed):

یکی دیگر از فاکتورهای مهم در انتخاب پردازنده، سرعت کلاک یا کلاک اسپید است که بر حسب گیگاهرتز (GHz) اندازه‌گیری می‌شود. این فاکتور نشان می‌دهد که هر پردازنده چقدر سریع می‌تواند محاسبات یا تسک‌های خود را انجام دهد. هر چقدر کلاک اسپید یک پردازنده بیشتر باشد، سرعت و عملکرد سرور هم بهتر خواهد بود. این عدد بسته به پردازنده می‌تواند بین 1 تا 5 گیگاهرتز متغیر باشد.

توجه به سرعت کلاک، نسل و سری پردازنده حین خرید سرور اختصاصی

حافظه کش (Cache):

کش یک حافظه سریع و کوچک در داخل پردازنده است و داده‌ها یا اطلاعاتی که زیاد استفاده می‌شوند را در خود نگه می‌دارد تا واحدهای پردازشی سریع‌تر به آن‌ها دسترسی پیدا کنند و زمان پردازش کمتر شود. هر چقدر حافظه کش بیشتر باشد، این حافظه می‌تواند داده‌های بیشتری را در خود نگهداری کند و پردازنده می‌تواند سریع‌تر محاسبات و پردازش‌های لازم را انجام دهد.
اگر حافظه کش وجود نداشته باشد، پردازنده باید این اطلاعات و داده‌ها را از حافظه رم دریافت کند که ممکن است زمان پردازش را طولانی کند اما حافظه کش ازیک‌طرف زمان دریافت اطلاعات را کاهش می‌دهد و هم سرعت بیشتری از رم دارد. معمولاً حافظه کش 10 تا 100 برابر سریع‌تر از حافظه رم است. پس حتماً به میزان حافظه کش پردازنده هم توجه کنید و هر چه بیشتر باشد، بهتر است.

تعداد هسته‌ها (Cores) و رشته‌ها (Threads):

منظور از هسته، یک واحد پردازشی مستقل در داخل پردازنده است. یعنی هر پردازنده می‌تواند دارای چندین واحد پردازشی مجزا یا همان هسته (Core) باشد که هر هسته توانایی انجام کارها به‌صورت جداگانه را دارد. این هسته‌ها به‌صورت جمعی و هم‌زمان هم می‌توانند بر روی یک کار یا تسک متمرکز شوند و آن را سریع‌تر انجام دهند.
پس هر چه تعداد هسته‌ها بیشتر باشد، محاسبات و پردازش‌ها هم سریع‌تر انجام می‌شوند. پردازنده‌ها می‌توانند تک هسته، 2 هسته، 4 هسته، 8 هسته، 16 هسته و غیره باشند. همچنین هر هسته می‌تواند چندین رشته (Thread) داشته باشد. رشته‌ها در واقع واحدهای پردازشی مجازی هستند که در داخل هر هسته وجود دارند اما هسته‌ها، واحدهای پردازش فیزیکی هستند.
رشته‌ها هم مثل هسته‌ها می‌توانند تسک‌ها را به‌صورت مستقل یا با هم انجام دهند. برای مثال اگر پردازنده یک سرور 8 هسته‌ای باشد که هر هسته دو رشته دارد، سرور جمعاً 16 رشته خواهد داشت و اگر 16 درخواست آسان به سمت پردازنده ارسال شود، هر کدام از این رشته‌ها یکی از تسک‌ها را انجام خواهند داد. البته این مدل بسیار ساده شده‌ای است و در واقعیت ممکن است این‌گونه نباشد.
همچنین توجه داشته باشید که بالا بودن تعداد هسته‌ها یا رشته‌ها همیشه به معنای قوی‌بودن پردازنده نیست چون دو نوع هسته و رشته داریم. بعضی از هسته‌ها، هسته‌های عملکردی (Performance-Cores) یا همان P-Cores هستند که وظیفه پردازش‌های پیچیده و انجام کارهای سنگین را بر عهده دارند و سرعت آن‌ها بسیار بالا است.
برخی دیگر از هسته‌ها اما هسته‌های کارایی (Efficient-Cores) یا همان E-Cores هستند که برای اجرای کارهای سبک و انجام تسک‌های پس‌زمینه طراحی شده‌اند. پردازنده‌های جدید معمولاً ترکیبی از این دو هسته را دارند و باید حواستان باشد که اگر پردازنده‌ای مثلاً 16 هسته دارد، چند هسته عملکردی و چند هسته کارایی است. اگر به قدرت پردازشی بسیار بالا نیاز دارید، باید تعداد هسته‌های عملکردی بیشتر باشد.

بنچمارک‌ها:

ابزارهای مختلفی برای سنجش عملکرد پردازنده‌ها وجود دارد که با ارسال یک سری تسک به پردازنده، قدرت محاسباتی آن را اندازه‌گیری می‌کنند. در نهایت یک امتیاز یا همان بنچمارک برای هر پردازنده تعیین می‌شود که هر چه این امتیاز بیشتر باشد، بهتر است. شما می‌توانید رتبه‌بندی پردازنده‌ها را از این لینک ببینید و قدرت پردازنده‌های مختلف را با هم مقایسه کنید.

 

انتخاب پردازنده مناسب در مراحل خرید سرور

 

 حافظه دسترسی موقت یا رم (RAM)

حافظه رم یکی دیگر از قطعات اصلی و مهم سرور است که این قطعه هم مانند حافظه کش، اطلاعات را به‌صورت موقت داخل خود ذخیره می‌کند تا برنامه‌ها و خدمات موردنظر، سریع‌تر اجرا شوند. در واقع حافظه رم به‌خاطر سرعت بالاتری که از فضای ذخیره‌سازی دارد، باعث می‌شود برنامه‌ها با سرعت بیشتری اجرا شوند و پردازنده سریع‌تر به اطلاعات دسترسی داشته باشد. 

سرورها معمولاً از رم‌های داینامیک یا همان DRAMها استفاده می‌کنند. این رم‌ها در بیشتر مواقع از ماژول حافظه DIMM استفاده می‌کنند که دارای انواع مختلفی مانند UDIMM، LDIMM، RDIMM، LRDIMM و غیره است که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. شما باید بسته به استفاده خود، نوع خاصی از حافظه رم را انتخاب کنید. حافظه رم علاوه بر نوع، دارای نسل‌ها، ظرفیت‌ها و سرعت‌های مختلف (بر حسب مگاهرتز یا MHz) هم است که در زیر رایج‌ترین آن‌ها را بیان کردیم.

  1. حافظه رم DDR3: این نسل از حافظه‌های رم که در سال 2007 معرفی شدند، قدرت و سرعت بیشتری از نسل قبلی داشتند. با اینکه این نسل در حال حاضر قدیمی و به‌نوعی منسوخ محسوب می‌شوند، اما در برخی سرورهای قدیمی همچنان از این نسل رم استفاده می‌شود. 
  2. حافظه رم DDR4: این نسل در سال 2014 معرفی شدند و سرعت، ظرفیت و نرخ کلاک بیشتری نسبت به حافظه‌های رم قبلی داشتند. در حال حاضر یعنی اواخر 2024، از این نسل به طور گسترده در سرورها و کامپیوترهای شخصی استفاده می‌شود اما رفته رفته این نسل هم قدیمی می‌شود.
  3. حافظه رم DDR5: آخرین نسل حافظه رم، DDR5 است که در سال 2020 ارائه شد و دارای بالاترین استانداردها و بیشترین ظرفیت و سرعت است. پس اگر می‌خواهید سروری با بالاترین میزان عملکرد رم داشته باشید، باید به سراغ یکی از این دو نسل آخر بروید.

 

سرعت و استاندارد این نسل‌ها با هم متفاوت است که می‌توانید آن را در جدول زیر ببیند:

 

نسل حافظه استاندارد نرخ کلاک (MHz)
رم DDR3 800-2133 400-1066
رم DDR4 1600-3200 800-1600
رم DDR5 3200-8800 2000-4400

 

همچنین به این توجه داشته باشید که نسل‌های مختلف حافظه رم با هم سازگار نیستند چون طراحی، ولتاژ و کانفیگ پین‌های آن‌ها متفاوت است. ضمن اینکه هر چه نسل DDR بیشتر باشد، رم از تکنولوژی‌های جدیدتری پشتیبانی می‌کند و کارایی بهتری دارد. همچنین در مقاله راهنمای انتخاب رم برای سرور، به‌صورت عمیق‌تر و مفصل در مورد مفاهیم مطرح شده صحبت کردیم.

 

فضای ذخیره‌سازی (Storage)

این قطعه در نحوه ذخیره‌سازی، دسترسی و بازیابی اطلاعات و داده‌ها نقش دارد و به‌صورت مستقیم روی عملکرد سرور تأثیر می‌گذارد. در واقع عواملی مانند زمان بارگذاری اطلاعات، نرخ انتقال داده و ظرفیت کلی پردازش داده‌ها تحت‌تأثیر فضای ذخیره‌سازی هستند. برای همین هم باید فضای ذخیره‌سازی درستی برای سرور انتخاب شود و همچنین به‌درستی کانفیگ و پیکربندی شود تا سرعت برنامه‌ها و پایگاه‌داده‌ها بالا باشد و کاربران نهایی اطلاعات را در کمترین زمان ممکن دریافت کنند. به‌صورت کلی دو نوع فضای ذخیره‌سازی وجود دارد:

 

درایو هارد دیسک (HDD):

این نوع از فضاهای ذخیره‌سازی که تکنولوژی قدیمی‌تری دارند، از دیسک‌های چرخشی برای ذخیره داده‌ها استفاده می‌کنند. این هاردها بسته به سرعت چرخش دیسک، در دو نوع 5400 و 7200 دور بر دقیقه وجود دارند. سرعت انتقال داده‌ها در این دو نوع هارد به ترتیب حداکثر 150 و 250 مگابایت بر ثانیه است.

درایو حالت جامد (SSD):

این درایوها که دارای جدیدترین تکنولوژی هستند، سرعت خواندن و نوشتن بسیار بیشتری از هارد دیسک‌ها دارند و مصرف انرژی آن‌ها هم کمتر است. به‌صورت کلی دو نوع حافظه جامد وجود دارد که در ادامه توضیح دادیم:

  • درایوهای SATA SSD: این درایوها می‌توانند به شکل درایو 2.5 اینچی یا M.2 باشند که از طریق رابط ساتا 3 (SATA III) به مادربرد وصل می‌شوند و سرعت آن‌ها به حداکثر 550 مگابایت بر ثانیه می‌رسد.
  • درایوهای NVMe SSD: این درایوها که غالباً به شکل M.2 هستند و از طریق رابط PCIe به مادربرد وصل می‌شوند، سرعت بالاتری دارند که البته این سرعت بسته به نسل رابط PCIe، متغیر است. برای مثال سرعت این درایوها برای رابط PCIe 4.0، به حداکثر 7000 مگابایت بر ثانیه می‌رسد.

 

انتخاب بین هارد ssd و hdd هنگام انتخاب سرور اختصاصی مناسب

 

هارد دیسک‌ها می‌توانند ظرفیت بالایی را با قیمت پایین در اختیار شما قرار دهند و اگر فایل‌های زیادی برای ذخیره دارید، این هاردها بسیار مناسب هستند اما سرعت آن‌ها چندان بالا نیست. از درایوهای SATA SSD هم معمولاً در سرورهایی استفاده می‌شود که میزبان برنامه‌ها و وب‌سایت‌های مختلف هستند. درایوهای NVMe هم برای ذخیره‌سازی یا میزبانی دیتابیس‌های عظیم، محیط‌های مجازی‌سازی‌شده یا وب‌پلیکیشن‌هایی با دیتاهای زیاد مناسب هستند و هر کجا که به سرعت بسیار بالای استوریج نیاز باشد، می‌توان از درایوهای NVMe استفاده کرد.

شما باید بسته به بودجه خود و اینکه چه میزان سرعتی نیاز دارید، یکی از این دو نوع فضای ذخیره‌سازی را انتخاب کنید. در خرید فضای ذخیره‌سازی یا استوریج، باید حواستان به معیار IOPS یا همان عملیات ورودی/خروجی در ثانیه هم باشد. این معیار نشان می‌دهد درایو در هر ثانیه چقدر توانایی خواندن یا نوشتن اطلاعات را دارد. هر چه IOPS یک درایو بیشتر باشد، سرعت و عملکرد آن هم بیشتر خواهد بود. این فاکتور بعضاً با عنوان I/O هم نوشته یا شناخته می‌شود. 

 

رید کنترولر (RAID Controller)

بعد از ذخیره‌سازی فایل‌ها و داده‌های خود روی درایو HDD یا SSD، باید به فکر تأمین امنیت اطلاعات و داده‌های خود هم باشید. این کار از طریق روش‌های مختلفی انجام می‌شود که یکی از آن‌ها استفاده از تکنولوژی RAID است. تکنولوژی آرایه چندگانه دیسک‌های مستقل یا همان RAID، تعیین می‌کند که داده‌ها چطور روی چندین درایو ذخیره شوند.

در واقع این تکنولوژی داده‌ها را روی چندین درایو پخش می‌کند تا اگر یکی از درایوها با مشکلی مواجه شد، داده‌ها از طریق درایوهای دیگر به سرعت بازیابی شوند. این تکنولوژی که می‌تواند بخشی از سخت‌افزار یا نرم‌افزار سرور باشد، باعث افزایش سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات می‌شود. این تکنولوژی هم انواع مختلفی دارد که عبارت‌اند از: RAID 0، 1، 5، 6 و همچنین RAID 10، 50، 60. هر کدام از این RIADها دارای ویژگی‌ها و برتری‌های خاصی هستند و باید بسته به نیاز خود یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. در مقاله رید کنترولر چیست، بیشتر در مورد این موارد صحبت کردیم.

 

کارت شبکه (Network Card)

این قطعه، اتصالات شبکه را مدیریت می‌کند و بر روی سرعت و پایداری داده‌هایی که بین سرور و کاربران ردوبدل می‌شود، تأثیر می‌گذارد. معمولاً سرورهای اختصاصی دارای کارت شبکه هستند اما برای سرعت بالاتر، می‌توانید کارت شبکه‌های اختصاصی تهیه کنید. کارت‌های شبکه می‌توانند از پهنای باند 1 گیگابیت بر ثانیه تا 100 گیگابیت بر ثانیه را پشتیبانی کنند که بسته به نیاز، باید یکی از مدل‌های 1، 10، 25، 40 و 100 گیگابایت بر ثانیه را انتخاب کنید.

کارت‌‌های شبکه می‌توانند به‌صورت سیمی، از طریق درگاه فیبر نوری و یا در برخی مواقع به‌صورت بی‌سیم به سرور وصل شوند. همچنین کارت‌های شبکه می تواند دو یا چندین پورت برای اتصال داشته باشند که این موارد را هم باید بسته به نیاز خود انتخاب کنید.

 

خرید کارت شبکه اختصاصی (nic) سرور برای افزایش سرعت اینترنت

 

سایر قطعات مهم؛ از کارت گرافیک و منبع تغذیه تا فن و کابل‌ها

علاوه بر مواردی که قبلاً صحبت کردیم، قطعات دیگری هم وجود دارند که کمک می‌کنند سرور عملکرد و سرعت بهتری داشته باشد. البته در انتخاب برخی از این قطعات، شرکت هاستینگ یا زیرساخت تعیین‌کننده است اما اگر سرور درون‌سازمانی دارید، می‌توانید به قطعات زیر هم توجه کنید و آن‌ها را مطابق با نیازها و بودجه خود تهیه کنید. برای مثال اگر قرار است پردازش‌های سنگین را انجام دهید، احتمالاً باید سرورهایی را انتخاب کنید که دارای کارت گرافیک اختصاصی باشند. پس بهتر است به این قطعات هم توجه داشته باشید و مطابق با نیاز خود تهیه کنید:

  • منبع تغذیه
  • کارت گرافیک
  • فن و سیستم کولینگ
  • کابل‌ها و سوئیچ شبکه
  • کیس و تجهیزات جانبی

 

3- اجاره یا خرید و کولوکیشن سرور اختصاصی؛ تصمیم با شماست

یکی دیگر از انتخاب‌هایی که باید در حین خرید سرور اختصاصی انجام دهید، تصمیم‌گیری در مورد خرید سخت‌افزار یا اجاره آن است. شما همچنین می‌توانید از خدمات کولوکیشن هم برای سرور اختصاصی استفاده کنید که توضیحات هر سه مورد را در ادامه بیان کردیم. 

  • اجاره سرور اختصاصی: در حالت عادی، هنگامی که شما یک سرور اختصاصی را از شرکت‌های هاستینگ تهیه می‌کنید، در واقع سرور را اجاره کرده‌اید و سرور تحت مالکیت شرکت هاستینگ است. بااین‌حال، کنترل تمام‌وکمال سرور اختصاصی در اختیار شماست و دسترسی کاملی برای مدیریت سرور دارید. در این حالت، برای استفاده از سرور اختصاصی لازم نیست هزینه‌های سنگینی برای خرید قطعات انجام دهید و مواردی مانند برق، تهویه، امنیت فیزیکی و غیره توسط شرکت هاستینگ تأمین می‌شود. پس اگر بودجه زیادی برای شروع ندارید، این گزینه بهترین انتخاب است.
  • کولوکیشن سرور: این حالت برای کاربرانی مناسب است که قطعات و سخت‌افزار سرور را تهیه کرده‌اند اما فضا و مکان مناسبی برای نگهداری از سرور ندارند. در چنین شرایطی، می‌توانید از خدمات کولوکیشن سرور استفاده کنید که در آن، شرکت هاستینگ یا زیرساخت مسئولیت نگهداری از سرور را بر عهده می‌گیرد. یعنی شما کماکان مالک سرور هستید اما مسئول نگهداری از سرور و تأمین برق، تهویه، امنیت و غیره بر عهده شرکت زیرساخت یا هاستینگ خواهد بود. پس اگر بستری مناسب برای نگهداری از سرور اختصاصی در شرکت یا سازمان خود ندارید یا برای شما هزینه‌بر است، می‌توانید از خدمات کولوکیشن سرور استفاده کنید.
  • خرید سرور اختصاصی: در این حالت، شما تمام قطعات فیزیکی سرور را تهیه می‌کنید و مالک تمام سرور و سخت‌افزار آن خواهید بود. شما این سرور را می‌توانید در شرکت، دفتر یا هر مکان دیگری قرار دهید و مسئولیت کامل راه‌اندازی، نگهداری، مدیریت و تأمین امنیت سرور بر عهده خودتان خواهد بود. همچنین باید برق و سیستم تهویه سرور را هم تأمین کنید. پس اگر امکانات و تخصص لازم برای نگهداری از سرور را دارید و می‌خواهید به همه چیز کنترل داشته باشید، این روش برای شما مناسب است.

 

مقایسه خرید یا اجاره و کولوکیشن سرور اختصاصی

 

4- به برند سرور توجه داشته باشید

در بازار سرورهای اختصاصی، برندهای مختلفی هم وجود دارند که انواع سرورها را با مشخصات و قطعات مختلف ارائه می‌کنند. از جمله محبوب‌ترین برندهایی که سرور اختصاصی تهیه می‌کنند، می‌توان به اچ‌پی، دل، سوپرمیکرو و غیره اشاره کرد. این سرورها معمولاً در قالب سرور رکمونت به بازار ارائه می‌شوند که سرور غالب در دیتاسنترها هستند. ویژگی‌های این برندها را می‌توانید در ادامه بخوانید. شما می‌توانید با کلیک روی هر برند، به سرورهای همان برند در فروشگاه ماهان سرور دسترسی پیدا کنید.

سرور اچ پی (HP):

سرورهای اچ پی یا همان HPE به کیفیت بالا، عملکرد بی‌نظیر و طول عمر طولانی خود شناخته شده‌اند و بهترین انتخاب‌ها برای کاربران و حتی دیتاسنترها و شرکت‌های هاستینگ هستند. این سرورها فارغ از تنوع بالا و ابزارهای پیشرفته و یکپارچه مدیریتی، از تکنولوژی‌ها و سخت‌افزارهای جدید پشتیبانی می‌کنند و مصرف انرژی بهینه‌ای هم دارند.

سرور دل (DELL):

سرورهای دل که با نام PowerEdge هم شناخته می‌شوند، یکی دیگر از سرورهای مطمئن هستند که عملکرد بسیار خوبی دارند و به پشتیبانی قوی شرکت سازنده هم معروف هستند. این سرورها هم که برای شرکت‌های متوسط و بزرگ مناسب هستند، از انواع پردازنده‌ها و سخت‌افزارها پشتیبانی می‌کنند و قابلیت‌های امنیتی زیاد و سیستم خنک‌کنندگی مؤثری دارند.

سرور سوپرمیکرو (Supermicro):

این سرورها برای کاربرانی که به قابلیت‌های سفارشی و تخصصی نیاز دارند، مناسب هستند. در واقع این سرورها بسیار منعطف هستند و اگر به پیکربندی و قابلیت‌های پیچیده یا متنوع نیاز دارید، سرورهای سوپرمیکرو بهترین گزینه هستند. پس شما می‌توانید برای انواع کارها از این برند استفاده کنید و خیالتان از بابت نیازهای مختلف راحت باشد.

سرور ایسوس (ASUS):

سرورهای ایسوس اغلب در مقیاس کوچک‌تر استفاده می‌شوند و برای استارتاپ‌ها یا کسب‌وکارهای کوچک مناسب هستند. در واقع این سرورها تعادل خوبی بین هزینه و عملکرد ایجاد کرده‌اند و اگر به سرورهایی با قابلیت ارتقای راحت نیاز دارید، سرورهای ایسوس یکی از بهترین گزینه‌ها هستند.

 

انتخاب برند سرور اختصاصی؛ از نکات مهم خرید سرور اختصاصی

 

5- نیازهای کسب‌وکار و منابع موردنیاز را شناسایی کنید

یکی دیگر از کارهایی که باید قبل از خرید سرور اختصاصی انجام دهید، تشخیص درست نیازها و تخمین منابع موردنیاز است. برای این کار، ابتدا باید مشخص کنید که قرار است برای چه کاری از سرور اختصاصی استفاده کنید و چه میزان بازدیدکننده یا درخواست دارید. همچنین ساده یا پیچیده‌بودن نوع درخواست‌ها هم مهم است. زمانی که این موارد و نیازها و اهداف خود را به‌صورت واضح تعریف کنید، می‌توانید تشخیص دهید که به چه مقدار پهنای باند، فضای ذخیره‌سازی، رم یا چه تعداد هسته نیاز دارید.

برای اینکه نیازهای خود را بهتر شناسایی کنید و منابع موردنظر را تخمین بزنید، می‌توانید به سؤالات زیر پاسخ دهید:

  • قرار است از چه سیستم‌عاملی برای سرور استفاده کنید؟ (چون سرورهای ویندوزی منابع بیشتری نیازی دارند)
  • تعداد بازدیدکننده‌های روزانه شما چقدر است؟
  • در زمان اوج ترافیک، چه تعداد بازدیدکننده به‌صورت هم‌زمان حضور دارند؟
  • هر بازدیدکننده به‌صورت میانگین، چند صفحه را باز می‌کند؟ 
  • میانگین حجم صفحات وب یا برنامه شما چقدر است؟
  • چه میزان داده‌ها و اطلاعات برای ذخیره‌سازی دارید؟
  • آیا محتوای سایت شما ثابت است یا پویا*؟
  • از چه مکانیزم‌هایی برای کش استفاده می‌کنید؟
  • از چه پایگاه‌داده‌ای استفاده می‌کنید و عملیات مرتبط با آن چقدر بهینه هستند؟ 

*: منظور از محتوای پویا، محتوایی است که سرور برای نمایش آن، باید فرایندهای پیچیده‌تری را انجام دهد. برای مثال در فروشگاه‌های اینترنتی، برخی قابلیت‌ها وجود دارند که محتوای پویا تولید می‌کنند یا بخشی از محتوا به‌صورت مداوم و بر اساس تغییرات پایگاه‌داده آپدیت می‌شود (مانند تغییرات قیمت یا موجودی). این محتواها پویا یا داینامیک هستند و به منابع بیشتری برای پردازش نیاز دارند. 

با جواب به سؤال‌های بالا، بهتر می‌توانید منابع موردنیاز خود را تخمین بزنید. اگر جواب این سؤال‌ها را می‌دانید اما مطمئن نیستید که باید چه سروری را با چه مشخصاتی تهیه کنید، می‌توانید برای دریافت مشاوره رایگان با کارشناسان ماهان سرور در ارتباط باشید. برای این کار، کافی است از طریق شماره 02171057619 با ما در تماس باشید.

 

6- لوکیشن سرور و دیتاسنتر را متناسب با مخاطبان هدف انتخاب کنید

احتمالاً در پلن‌های سرور اختصاصی دیده‌اید که لوکیشن برخی از آن‌ها ایران و برخی دیگر خارج است. اساسی‌ترین تفاوت این دو سرور اختصاصی، در موقعیت جغرافیایی دیتاسنتری است که سرور در آن قرار دارد. بسته به اینکه بیشتر مخاطبان شما در چه منطقه‌ای هستند، می‌توانید در مورد خرید یکی از آن‌ها تصمیم بگیرید. معمولاً افرادی که قصد راه‌اندازی فروشگاه آنلاین دارند و مخاطبان آن‌ها داخل کشور است، از سرور اختصاصی ایران استفاده می‌کنند.

دلیل هم کاهش فاصله جغرافیایی بین سرور و کاربر است چون این کاهش می‌شود که سرعت بارگذاری سایت سریع‌تر می‌شود و کاربران در زمان کوتاه‌تری می‌توانند به محتوای سایت شما دسترسی پیدا کنند. از طرفی دیگر، سرورهای اختصاصی خارج از سخت‌افزارها و تکنولوژی‌های به‌روزتری استفاده می‌کنند و به‌صورت کلی پایداری بیشتری دارند. همچنین جالب است بدانید که قیمت سرور اختصاصی خارج کمتر از سرورهای داخل ایران است.

البته توجه کنید در مواقعی که اینترنت بین‌المللی کشور دچار اختلال و قطعی می‌شود، ممکن است سرور اختصاصی خارج هم با اختلالاتی روبه‌رو شوند. البته می‌توانید با استفاده از خدماتی مانند شبکه توزیع محتوا یا همان CDN، این مشکل را تا حد زیادی رفع کنید. بااین‌حال، مهم است که در انتخاب موقعیت جغرافیایی سنجیده تصمیم بگیرید و مخاطبان هدف و نیازهای خود را در نظر داشته باشید. 

 

انتخاب موقعیت جغرافیایی سرور اختصاصی؛ راهنمای خرید سرور اختصاصی

 

7- نوع سرور اختصاصی را به لحاظ نحوه مدیریت انتخاب کنید

سرورهای اختصاصی علاوه بر اینکه به تنظیم و کانفیگ دقیق برای راه‌اندازی نیاز دارند، باید عملکرد آن‌ها را به‌صورت مداوم رصد کنید و نیازمند نگهداری مرتب هستند. پس اگر دانش و مهارت تخصصی در مدیریت سرور اختصاصی را نداشته باشید، ممکن است کنترل و نظارت روی سرور برای شما به مسئله‌ای چالش‌برانگیز تبدیل شود. البته نگران نباشید چون شرکت‌های هاستینگ خدمات مدیریت سرور اختصاصی را هم ارائه می‌کنند

یعنی شما با خرید سرور اختصاصی مدیریت شده می‌توانید تمام کارهای راه‌اندازی، پیکربندی، مدیریت و نگهداری سرور را به شرکت هاستینگ بسپارید. این نوع سرور اختصاصی مزایای زیادی دارد و ازیک‌طرف نیاز شما به استخدام نیروی متخصص برای نگهداری سرور را حذف می‌کند و می‌توانید در هزینه‌ها صرفه‌جویی کنید. از طرف دیگر، شما می‌توانید از تمام تجربه و تخصص شرکت‌های هاستینگ استفاده کنید و خیالتان از بابت زیرساخت راحت باشد. 

شما همچنین می‌توانید سرور اختصاصی مدیریت نشده هم تهیه کنید که باید تمام اقدامات کانفیگ، مدیریت و نگهداری سرور اعم از راه‌اندازی اولیه، تأمین امنیت و اعمال آپدیت‌ها را خودتان انجام دهید. اگر تخصص و مهارت فنی لازم برای این کار را دارید، سرور اختصاصی مدیریت نشده می‌تواند یکی از بهترین گزینه‌ها برای شما باشد.

 

8- به قیمت و هزینه‌های مختلف سرور اختصاصی توجه داشته باشید

سرورهای اختصاصی نوعی سرمایه‌گذاری بلندمدت برای کسب‌وکار محسوب می‌شوند و مهم است که در انتخاب آن حساسیت زیادی به خرج دهید. اگرچه برخی از سرورهای اختصاصی ارزان‌تر به نظر می‌رسند، اما ممکن است در ادامه هزینه‌های اضافه و بیشتری برای شما داشته باشند و باید به هزینه‌های پنهان خرید سرور اختصاصی توجه کنید. 

مثلاً ممکن است یک سرور اختصاصی در ابتدا ارزان‌تر به نظر برسد اما بعد از خرید متوجه می‌شوید که باید هزینه‌های دیگری هم بابت خرید لایسنس سیستم‌عامل (اگر از ویندوز استفاده کنید) یا نرم‌افزارها پرداخت کنید. همچنین ممکن است هزینه‌های دیگری برای تدابیر امنیتی پیشرفته یا راه‌اندازی و نگهداری سرور پرداخت کنید. این در حالی است که یک سرور دیگر ممکن است گران‌تر به نظر برسد اما هزینه‌های چنین مواردی هم در پنل حساب شده و شما دوباره نیاز به پرداخت هزینه نخواهید داشت.

پس بسیار مهم است که قبل از خرید مطمئن شوید در ازای مبلغی که پرداخت می‌کنید، چه خدمات یا قابلیت‌ها و ویژگی‌هایی دریافت می‌کنید. پس باید قبل از خرید، پلن‌های مختلف شرکت‌های هاستینگ را با هم مقایسه کنید و بهترین شرکت را بر اساس قابلیت‌ها و ویژگی‌ها انتخاب کنید. در بخش بعدی بیشتر در مورد انتخاب شرکت هاستینگ صحبت کردیم. 

 

9- برای انتخاب شرکت هاستینگ تحقیق و پرس‌وجو کنید

یکی دیگر از مهم‌ترین عواملی که روی خرید بهترین سرور اختصاصی تأثیر می‌گذارد، شرکت ارائه‌دهنده است. در واقع سخت‌افزار و زیرساختی که شرکت هاستینگ ارائه می‌کند، می‌تواند به‌صورت مستقیم روی کیفیت، سرعت و قیمت سرور اختصاصی تأثیرگذار باشد. ازآنجایی‌که برخی از ارائه‌دهنده از سخت‌افزارهای معمولی برای میزبانی سرور اختصاصی استفاده می‌کنند، خدمات آن‌ها کیفیت قابل‌قبول و مناسبی ندارد. از جمله مواردی که باید شرکت‌های هاستینگ برای سرورهای اختصاصی ارائه دهند عبارت‌اند از:

  • تضمین آپ‌تایم بالای 99٪
  • پشتیبانی فنی 24/7
  • استفاده از راهکارهای امنیتی (مانند گواهینامه SSL رایگان، فایروال، محافظت در برابر حملات DDoS و…)
  • قیمت‌گذاری شفاف
  • امکان ارتقا و توسعه
  • تنوع بالای خدمات

شما همچنین می‌توانید سابقه و اعتبار یک شرکت را قبل از خرید بررسی کنید و نظرات مشتریان فعلی را بخوانید. با جستجو در اینترنت یا استفاده از گروه‌های پرسش‌وپاسخ مرتبط، می‌توانید نظرات مختلف در مورد شرکت هاستینگ موردنظر را پیدا کنید. پس به‌هیچ‌وجه نباید صرفاً بر اساس قیمت، سرور اختصاصی تهیه کنید چون ممکن است نتایج نامطلوبی برای شما رقم بزند.

انتخاب شرکت هاستینگ مناسب هنگام انتخاب بهترین سرور اختصاصی

 

سایر نکات مهم خرید سرور اختصاصی

  • امنیت سرور اختصاصی را بسیار جدی بگیرید: در دنیای سرورهای اختصاصی، امنیت بسیار مهم است و اگر تنظیمات امنیتی را به‌درستی انجام ندهید، احتمال آسیب‌پذیری بیشتر می‌شود. برای همین فارغ از امکانات امنیتی که شرکت هاستینگ ارائه می‌دهد، بهتر است از فایروال پیشرفته‌تر و همچنین برنامه‌ها و نرم‌افزارهای امنیتی استفاده و آن‌ها را به‌صورت دقیق کانفیگ کنید. همچنین آپدیت‌ها و پچ‌های امنیتی را به‌صورت مرتب اعمال کنید تا وضعیت سرور به لحاظ امنیتی همواره در بالاترین حالت خود باشد.
  • سیستم‌عامل و کنترل پنل سرور را متناسب انتخاب کنید: یکی از تصمیمات مهم در خرید سرور اختصاصی، انتخاب سیستم‌عامل و کنترل پنلِ مناسب است. سیستم‌عامل و کنترل پنل نقش مهمی در کنترل و مدیریت سرور و استفاده مؤثر از منابع آن دارند. هنگام خرید سرور اختصاصی دست شما در انتخاب سیستم‌عامل کاملاً باز است و می‌توانید یکی از سیستم‌عامل‌های لینوکس، ویندوز، میکروتیک و غیره را انتخاب کنید. در این انتخاب، حتما به سازگاری سیستم‌عامل با برنامه‌ها و تکنولوژی‌ها یا ابزارهایی که استفاده می‌کنید، باشد.
  • بسته به کاربرد سرور، حواستان به انتخاب قطعات و کانفیگ آن‌ها باشد: بهتر است قطعات و کانفیگ‌ها را به‌گونه‌ای انتخاب کنید و انجام دهید تا بیشترین بازدهی را در اختیار شما قرار دهد. برای مثال اگر می‌خواهید به‌عنوان دیتابیس سرور از سرور اختصاصی خود استفاده کنید، باید سرورهایی با درایو NVMe انتخاب کنید که بیشترین سرعت را دارند. در واقع برای این کار، باید فضای ذخیره‌سازی شما بسیار قوی باشد و همچنین به‌درستی هم بهینه و کانفیگ شود.

اما اگر مثلاً می‌خواهید از سرور اختصاصی برای میزبانی یک سایت بزرگ استفاده کنید، باید به پردازنده و حافظه رم توجه بیشتری کنید تا سرور بتواند درخواست‌ها را به‌سرعت پردازش کند. یا اگر می‌خواهید کارهای پردازشی سنگین انجام دهید، بهتر است سرورها با کارت گرافیک اختصاصی تهیه کنید که قدرت پردازشی بسیار بالایی دارند. علاوه بر این موارد، کانفیگ دقیق و درست این قطعات هم می‌تواند بسیار مهم باشد.

 

اشتباهات رایج در خرید سرور اختصاصی

خرید سرور اختصاصی یکی از اساسی‌ترین تصمیمات برای سازمان‌ها و کسب‌وکارهای بزرگ است و اهمیت بسیار زیادی دارد. بااین‌حال، افراد در حین خرید سرور با اشتباهات و مشکلات زیادی مواجه می‌شوند که می‌تواند عملکرد، امنیت و حتی هزینه‌های شما را تحت‌تأثیر قرار دهد. آشنایی با این اشتباهات رایج، ساده‌ترین و بهترین راه برای جلوگیری از اتلاف منابع است. در همین راستا، در ادامه برخی از اشتباهات رایج در خرید سرور اختصاصی را بیان کردیم.

 

1- توجه‌نکردن به مقیاس‌پذیری و نیازهای آینده

وقتی کسب‌وکارتان رشد می‌کند، نیازهای شما هم تغییر می‌کند و به منابع بیشتری نیاز خواهید داشت. اگر سرور اختصاصی شما نتواند درخواست‌های جدید را مدیریت کند و امکان ارتقا هم نداشته باشد، ممکن است با مشکلات جدی مواجه شوید. پس باید حتماً به این نکته توجه کنید که آیا در آینده با افزایش ترافیک روبه‌رو شوید یا خیر و اینکه امکان ارتقای منابع وجود دارد؟ 

برای اطمینان از این موارد، می‌توانید با شرکت هاستینگ در ارتباط باشید که آیا می‌توانند سرور اختصاصی را در صورت نیاز ارتقا دهند یا خیر. با درنظرگرفتن این موارد می‌توانید از همان ابتدا، آینده را هم در نظر داشته باشید و در صورت نیاز برای ارتقای منابع یا مهاجرت به سروری دیگر اقدام کنید. 

 

تخمین منابع موردنیاز، از نکات مهم در انتخاب سرور اختصاصی

 

2- انتخاب نادرست سخت‌افزار و عدم بررسی سازگاری برنامه‌ها با زیرساخت

یکی از اشتباهات رایج در خرید سرور اختصاصی، توجه‌نکردن به مشخصات سخت‌افزار سرور و نسل یا سری قطعات مختلف سرور است. اگر فقط به قیمت سرور توجه کنید، ممکن است سروری با قطعات قدیمی تهیه کنید که روزبه‌روز کارایی آن‌ها کمتر می‌شود. اگر سخت‌افزار و قطعات سرور را با وسواس انتخاب نکنید، ممکن است با برنامه‌ها و زیرساخت شما هم سازگاری لازم را نداشته باشد.

در این حالت، شما ازیک‌طرف عملکرد و سرعت بالایی نخواهید داشت و از طرف دیگر، احتمالاً نمی‌توانید به تکنولوژی‌ها و فناوری‌های جدید هم دسترسی پیدا کنید چون نیازمند سخت‌افزارهای جدیدی هستند. پس باید حتماً قبل از خرید، به مشخصات قطعات و همچنین سازگاری آن‌ها با برنامه یا زیرساخت خود، مطمئن شوید. انتخاب نادرست قطعات حتی می‌تواند باعث رخنه‌ها و تهدیدهای امنیتی هم شود.

 

3- عدم پشتیبان‌گیری از داده‌ها و اطلاعات

شرکت‌های هاستینگ به‌صورت پیش‌فرض، از سرورهای اختصاصی نسخه پشتیبان تهیه نمی‌کنند. یعنی اگر خودتان از فایل‌ها و اطلاعات خود بکاپ نگیرید، احتمال ازدست‌رفتن اطلاعات بسیار بیشتر می‌شود. برای مثال ممکن است مشکلاتی در زیرساخت به وجود بیاید یا سروری با نقص فنی و خرابی سخت‌افزار مواجه شود. 

در این حالت اگر نسخه پشتیبان نداشته باشید، تمام اطلاعات شما از دست می‌رود و احتمال بازیابی هم بسیار پایین است. برای جلوگیری از این کار، باید خودتان از اطلاعات و داده‌ها به‌صورت مرتب نسخه پشتیبان تهیه کنید یا می‌توانید از خدمات پشتیبان‌گیری که شرکت‌های هاستینگ به‌صورت جداگانه ارائه می‌کنند، استفاده کنید. 

 

4- کانفیگ نکردن درست سرور 

یکی از اصلی‌ترین اقداماتی که باید بعد از خرید سرور اختصاصی انجام دهید، کانفیگ و پیکربندی درستِ آن است. کانفیگ سرور باعث می‌شود که سرور برای بالاترین میزان عملکرد، سرعت و امنیت تنظیم شود و می‌توانید از تمام پتانسیل سرور استفاده کنید. البته معمولاً این فرایند به تخصص و تجربه زیادی نیاز دارد و باید با دقت زیادی انجام شود. 

اگر این کانفیگ هم به‌درستی انجام نشود، ممکن است با مشکلاتی مانند کاهش سرعت، خطاهای نرم‌افزاری و حتی نفوذهای امنیتی روبرو شوید. برای جلوگیری از این خطرات هم می‌توانید از خدمات کانفیگ سرور استفاده کنید و از تجربه و تخصص شرکت‌های هاستینگ بهره ببرید. به‌این‌ترتیب، خیالتان از بهینه‌بودن زیرساخت هم راحت می‌شود. 

 

اهمیت بهینه‌سازی و کانفیگ سرور اختصاصی بعد از خرید

 

5- عدم تخمین درست از هزینه‌های نظارت و نگهداری سرور

خرید سرور اختصاصی تنها ابتدای راه است و شما باید هزینه‌های نگهداری و نظارت بر سرور را هم در نظر داشته باشید. سرورهای اختصاصی به واسطه ماهیتی که دارند، به پشتیبانی و نظارت همیشگی نیاز دارند. یعنی شما باید از ابزارهای مانیتورینگ و نظارت سرور استفاده کنید تا اگر مشکلی بود، به‌سرعت مطلع شوید و برای رفع آن اقدام کنید.

انجام به‌روزرسانی‌ها، اعمال تنظیمات امنیتی، تعمیرات دوره‌ای و غیره تنها بخشی از اقداماتی هستند که باید بعد از خرید سرور اختصاصی انجام دهید. این موارد نه‌تنها به دانش و تخصص فنی نیاز دارند، بلکه ممکن است با هزینه‌های اضافی برای پشتیبانی یا ارتقای سخت‌افزار هم همراه باشند. پس قبل از خرید سرور اختصاصی، تمام این هزینه‌ها در نظر داشته باشید تا با مشکلات احتمالی مالی مواجه نشوید.

 

سؤال دیگری دررابطه‌با خرید سرور اختصاصی دارید؟

در این مقاله گفتیم که چه افرادی به سرور اختصاصی نیاز دارند و تمام نکات خرید سرور اختصاصی را به‌صورت کامل توضیح دادیم. همان‌طور که خواندید، قبل از خرید سرور اختصاصی، باید به نکات متنوعی توجه کنید و بررسی‌های مختلفی انجام دهید. اگر هم در فرایند خرید دچار تردید شدید، می‌توانید از طریق شماره تماس 02171057619 با کارشناسان ما در تماس باشید تا به شما مشاوره رایگان بدهند.

امیدواریم که با خواندن این مقاله بتوانید بهترین سرور اختصاصی را انتخاب کنید. اگر همچنان سؤالی درباره خرید بهترین سرور اختصاصی دارید، حتماً از طریق بخش دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید. همچنین اگر تجربه‌ای در خرید سرور اختصاصی دارید یا نکته دیگری به ذهنتان می‌رسد، مشتاقانه منتظر خواندن تجربیات و نکات شما هستیم.

 

سؤالات متداول

  • چه افرادی باید از سرور اختصاصی استفاده کنند؟ سرورهای اختصاصی برای کاربرانی مناسب هستند که نیاز به کنترل کامل روی سخت‌افزار و نرم‌افزار سرور دارند و می‌خواهند سرور را به‌صورت کامل و مطابق با نیازهای خود شخصی‌سازی کنند.
  • چطور بدانم چه مشخصاتی برای سرور انتخاب کنم؟ شما باید بسته به اینکه از سرور اختصاصی برای چه کاری استفاده می‌کنید و چه میزان ترافیک دارید یا از چه تکنولوژی‌ها و برنامه‌های استفاده می‌کنید، مشخصات سرور را انتخاب کنید. اگر دراین‌رابطه نیاز به کمک دارید، با کارشناسان ما در ارتباط باشید.
  • چگونه سرور اختصاصی مناسب را انتخاب کنیم؟ برای خرید سرور مناسب، شما باید درک درستی از نیازهای خود داشته باشید و بر اساس این نیازها، در مورد مشخصات سرور، لوکیشن، نحوه مدیریت سرور، نوع سرور و غیره تصمیم‌گیری کنید. در طول مقاله به‌صورت کامل به این موارد اشاره شد.
  • هزینه سرور اختصاصی چقدر است؟ هزینه سرور اختصاصی بسته به میزان منابع سخت‌افزاری از جمله میزان پهنای باند، حافظه رم، فضای ذخیره‌سازی، تعداد هسته‌های پردازنده و غیره متغیر است. همچنین بسته به اینکه سرور را به‌صورت مدیریت‌شده یا مدیریت‌نشده تهیه کنید، هزینه سرور اختصاصی فرق می‌کند.
  • هزینه‌های پنهان خرید سرور اختصاصی چیست؟ مواردی مانند لایسنس سیستم‌عامل یا نرم‌افزارها، هزینه خدمات نظارت و نگهداری از سرور، هزینه راهکارهای امنیتی و همچنین تهیه نسخه‌های پشتیبان، می‌توانند از هزینه‌های پنهان خرید سرور اختصاصی باشند. 
  • مدت‌زمان راه‌اندازی سرور اختصاصی چقدر است؟ مدت‌زمان راه‌اندازی سرور اختصاصی بسته به میزان دانش و تخصص شرکت میزبان، نوع سرور و زیرساخت آن متفاوت است. اما معمولاً این زمان برای راه‌اندازی اولیه بین 1 تا 3 روز خواهد بود.
  • آیا سرور اختصاصی برای وب‌سایت‌های کوچک مناسب است؟ سرور اختصاصی برای تمام کسب‌وکارها یا سازمان‌هایی که به قدرت پردازشی بالا، کنترل کامل و همچنین امنیت بالا نیاز دارند، مناسب است؛ فارغ از اینکه کوچک و نوپا باشند یا متوسط و بزرگ.
  • آیا می‌توان چندین سیستم‌عامل را روی یک سرور اختصاصی نصب کرد؟ اگر شما در داخل سرور اختصاصی چندین سرور مجازی ایجاد کنید، بله؛ شما می‌توانید چندین سیستم‌عامل روی سرور نصب کنید. اما بر روی سرور اختصاصی می‌توانید تنها یک سیستم‌عامل نصب و اجرا کنید.
  • آیا می‌توانم چندین وب‌سایت را روی یک سرور اختصاصی میزبانی کنم؟ بله، شما با ساخت چندین ماشین مجازی روی سرور اختصاصی، می‌توانید تمام سایت‌های خود را روی یک سرور مدیریت کنید.
  • چه نرم‌افزارها و سیستم‌عامل‌هایی روی سرور اختصاصی قابل‌نصب هستند؟ شما محدودیتی برای نصب برنامه یا سیستم‌عامل ندارید و مطابق با نیاز خود، می‌توانید هر نوع نرم‌افزار یا سیستم‌عاملی را نصب کنید.
  • چگونه می‌توانم امنیت سرور اختصاصی را افزایش دهم؟ شما هم می‌توانید از راهکارهای پایه مانند فایروال‌ها و پروتکل‌های امنیتی استفاده کنید و هم از انواع نرم‌افزارها و ابزارهای امنیتی بهره‌مند شوید و با نصب و پیکربندی آن‌ها، امنیت سرور را بالا ببرید.

 

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0

تا الان رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button